Policija u Hongkongu pucala bojevom municijom, dvoje ranjenih kritično

Autor: BBC na srpskom

Svet

01.10.2019

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade ljudi demonstriralo je u Hongkongu zbog proslave 70. godišnjice dolaska na komunističke vladavine u Kini, a jedna osoba ranjena je u grudi bojevom municijom, saopštila je policija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Do sada je policija upotrebljavala gumene metke, a ovo je prvi put da je neko od demonstranata povređen bojevom municijom. Protesti traju skoro četiri meseca u Hongkongu, a demonstratima smeta viziju kineskog predsednika Ci Đinpinga o nacionalnom jedinstvu.

Kineska zastava je podignuta na posebnoj ceremoniji. Obezbeđenje je bilo veliko, a 12.000 gostiju gledalo je program parade preko videa u konferencijskom centru. Demonstranti su na „dan žalosti", kako su ga opisali, izašli na ulice Hongkonga i u nekim delovima blokirali puteve.

U sukobima sa policijom povređena je 31 osoba, dve su u kritičnom stanju od kojih je jedna osoba pogođena u grudi. Demonstranti su tokom povlačenja palili barikade. Najmanje 15 metro stanica u gradu je zatvoreno, a na kritičnim tačkama je raspoređeno oko 6.000 oficira.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante koji su se branili kišobranima, teniskim reketima i bombama sa benzinom. Policija je takođe koristila i vodene topove. Na jednom od snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se povređeni student kako leži i kaže - vodite me u bolnicu. Bole me grudi. Moram u bolnicu -.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading