Otkriveno ko je podneo žalbu na razgovor Trampa i Zelenskog

Autor: Tanjug

Svet

27.09.2019

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzbunjivač koji je podneo žalbu o telefonskom razgovoru američkog predsednika Donalda Trampa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim je službenik CIA, koji je u jednom trenutku bio upoznat sa poslovima Bele kuće, saznaje Njujork tajms.

RepublikaFoto: AP/Matt Rourke
Donald Tramp

Uzbunjivač je, prema navodima lista, bio raspoređen da radi u Beloj kući, ali se, nakon što je podneo žalbu, vratio u CIA, prenosi Forbs.

List navodi da se, na osnovu formulacije žalbe, može zaključiti da on dobro poznaje ukrajinsku politiku.

Advokati službenika CIA ističu da bi objavljivanje informacija o njemu bilo opasno i da on ima pravo na anonimnost.

Iz CIA ističu da je zaštita njegovog identiteta najviši prioritet.

Izvršni urednik Njujork tajmsa Din Bake branio je odluku lista da objavi informacije o uzbunjivaču, ističući da je njegova uloga, uključujući njegov kredibilitet i mesto u vladi, ključna da bi se razumelo jedno od najvažnijih pitanja sa kojima se zemlja suočava - da li je predsednik SAD zloupotrebio moć i da li je Bela kuća to prikrila.

Izveštaj, za koji list tvrdi da su ga potvrdila tri izvora, do sada je najdetaljniji opis insajdera, čiji identitet tek treba da bude obelodanjen, prenosi Njujork post.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Volodomir Zelenski

Obaveštajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je u četvrtak izveštaj uzbunjivača sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, u kojem se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Sa izveštaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obaveštajni odbor posle višenedeljnog spora, što je pomoglo predsedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Uzbunjivač tvrdi da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona evra.

Američki Kongres pokrenuo je istragu o tome da li američki predsednik treba da bude opozvan.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading