Tramp ogovarao Merkelovu sa Zelenskim

Autor:

Svet

26.09.2019

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi transkripti telefonskog razgovora iz jula između američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, koje je objavilo ministarstvo pravde SAD, juče su otkrili da tema nije bila samo istraga o tome da li je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden uticao na zatvaranje istrage o ukrajinskoj kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp i Zelenski pominjali su i nemačku kancelarku Angelu Merkel i to ne u pozitivnom kontekstu. Šef Bele kuće rekao je da je, kada je razgovarao sa Merkelovom, stekao utisak da "ona priča o Ukrajini, ali ništa ne čini", dok je Vašington "veoma, veoma dobar prema Ukrajini". Zelenski se složio sa tim, kazavši da je Tramp "apsolutno u pravu, ne 100 već 1.000 odsto".

Mada je logično da nam EU bude najveći partner, ispada da su nam SAD mnogo veći partner. Ja sam zahvalan jer SAD čine mnogo za Ukrajinu, kudikamo više nego EU, naročito kada govorimo o sankcijama prema Rusiji. Želim takođe da vam zahvalim na velikoj podršci u odbrani - poručio je Zelenski Trampu.

Obustavljena istraga

Zvaničnici američkog ministarstva pravde su juče, nakon manje od mesec dana, obustavili istragu o komunikacijama Trampa sa Zelenskim, što je, prema oceni Vašington posta, povećalo zabrinutost i demokrata i stručnjaka da ova institucija služi kao štit prvom čoveku SAD. Svega nekoliko nedelja pošto su obaveštajni zvaničnici zatražili od tog ministarstva i FBI da istraže letošnji razgovor dvojice državnika, šef odeljenja za kriminal utvrdio je da nema dovoljno povoda da čak i pokrene istragu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading