Džonson provocira opoziciju: Hajde, probajte, srušite me ako možete

Autor:

Svet

26.09.2019

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzervativni britanski premijer Boris Džonson poručio je vodećoj opozicionoj Laburističkoj partiji i njenom lideru Džeremiju Korbinu, kao i svim drugim strankama, koji "bi da probaju" da ga svrgnu sa vlasti da ili učine to ili da se drže po strani i dozvole njegovoj vladi da izvede do kraja izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

- Ovaj parlament mora ili da se drži po strani ili da obezbedi izglasavanje nepoverenja (vladi) i konačno dočeka dan kada će se suočiti sa glasačima - rekao je Džonson u govoru održanom u sredu uveče u parlamentu.

Sve vreme Džonsonovog obraćanja u pozadini se čula galama ostalih poslanika. Korbin je predvodio pozive da premijer podnese ostavku "zarad dobrobiti zemlje", dok je iz klupa laburističkih poslanika odjekivalo: "Ostavka, ostavka". Premijer je u govoru optužio opozicionog vođu Korbina da "prestrašen beži" od izbora, pošto je odbio šansu da danas pokuša da obezbedi izglasavanje nepoverenja Džonsovoj vladi.

Korbin je na to odgovorio premijeru da bi pre svega trebalo da se pobrine za obezbeđivanje odlaganja Bregzita kako bi dobio podršku za nove izbore. - Vrlo je jednostavno - ako želite izbore, obezbedite odlaganje (Bregzita), i hajde da onda imamo izbore - poručio je Korbin Džonsonu, koji se u London vratio ranije iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine UN kako bi prisustvovao zasedanju britanskog parlamenta.

Barnije: Čekamo pravne i operativne predloge Londona

Pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije izjavio je juče da London tek treba da ponudi "pravne i operativne" predloge kako bi bio prevaziđen zastoj u pregovorima o izlasku Velike Britanije i EU. "Mi smo i dalje spremni da radimo ako dobijemo nove pravne i operativne predloge. Još čekamo na to", rekao je Barnije novinarima po dolasku u Brisel na razgovore sa poslanicima Evropskog parlamenta. On je odbio da komentariše trenutnu političku krizu u Britaniji, gde je parlament nastavio rad. Britanski premijer Džonson i dalje insistira na tome da Velika Britanija treba da do 31. oktobra izađe iz EU, sa dogovorom ili bez njega.

Britanski mediji prenose i da je Korbin u besu kazao i da nakon presude britanskog Vrhovnog suda da je nezakonita suspenzija rada parlamenta, koju je kod kraljice Elizabete Druge obezbedio Džonson, premijer "trebalo da uradi jedinu stvar i podnese ostavku".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading