Udarac demokratama: Američko ministarstvo pravde napustilo istragu o Trampu i Zelenskom

Autor: Tanjug

Svet

26.09.2019

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici američkog Ministarstva pravde su nakon manje od mesec dana obustavili istragu o komunikacijama predsednika Donalda Trampa s njegovim ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim, što je povećalo zabrinutost i demokrata i stručnjaka da ova institucija služi kao štit prvom čoveku SAD, piše Vašington post.

RepublikaFoto: Tanjug/APD
Donald Tramp

Svega nekoliko nedelja pošto su obaveštajni zvaničnici zatražili od Ministarstva i FBI-ja da istragu letošnjih razgovora Trampa i Zelenskog, šef odeljenja za kriminal utvrdio je da nema dovoljno povoda da čak i pokrene istragu, reklli su za Post zvaničnici Ministarstva.

Zvaničnici i tužioci pregledali su grubi transkript poziva i potvrdili njegovu autentičnost, ali, s obzirom da slučaj nije bio otvoren - nisu preduzeli druge korake, poput ispitivanja, kažu neimenovani izvori, prenosi Blic.

Oni su pregledali samo da li je Tramp možda prekršio finansijske zakone kampanje, a ne federalne odredbe o korupciji, iako su neki pravni stručnjaci rekli da je delovalo da ima dokaza za oba slučaja.

Tramp je u telefonskom pozivu 25. jula više puta pozvao Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsedniku i mogućem predsedničkom kandidatu demokrata Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru i da upali zeleno svetlo za drugu istragu, o poreklu istrage specijalnog zastupnika Roberta Malera o ruskom uplitanju u američke predsedničke izbore 2016, kako se vidi u transkriptu koji je administracija objavila u sredu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Volodomir Zelenski

Tramp je svoje zahteve pojačao nonšalantnim navodima o pomoći koju SAD pružaju Ukrajini i nejasnim obećanjem kako bi se Zelenski jednog dana mogao sresti s Trampom u Beloj kući.

Tramp je takode pomenuo da njegov državni tužioc Vilijam Bar i lični advokat Rudolf Đulijani takođe mogu doprineti istragama koje je tražio. Zvaničnici kažu da Bar nije bio umešan u odluku da se ne istražuje Trampov poziv.

Pravni analitičari kažu da to ukazuje ne samo da je Tramp tražio nešto od stranca - što bi moglo da bude kršenje finansijskih zakona kampanje - već je ukazao na koruptivnu pogodbu prema kojoj bi Zelenski došao do sastanka u Beloj kući ili dobio nešto drugo u zamenu za prljavštinu o političkom neprijatelju predsednika, navodi Vašington post.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading