Pentagon o suparnicima: Rusija kratkoročno najveća pretnja, dugoročno - Kina!

Autor: sputniknews.com

Svet

18.09.2019

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Mark Esper potvrdio je stav prethodnih šefova Pentagona da je Rusija najveći izazov za Sjedinjene Američke Države u kratkoročnoj, a Kina u dugoročnoj perspektivi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pentagon

- Rusija je za nas u kratkoročnoj perspektivi i dalje najveći izazov u oblasti bezbednosti - rekao je Esper na konferenciji u Vašingtonu. On je, takođe, optužio Moskvu da želi da "jednostrano prekraja granice".

- Ruske hibridne i kibernetske vojne metode su stalna pretnja našim evropskim partnerima, posebno bivšim sovjetskim republikama, koje su sada bliže povezane sa Zapadom - istakao je Esper.

Istovremeno, on smatra da Kina predstavlja „još veći izazov u dugoročnoj perspektivi“. Esper je, ponavljajući odredbe američke vojne strategije koje je odobrio predsednik Donald Tramp, rekao da generalno potencijalni rivali Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Rusiju i Kinu, nastavljaju naoružavanje svojih armija, što konkurenciju velikih sila podiže na novi nivo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Početkom godine, američki predsednik Donald Tramp predstavio je ažuriranu strategiju za razvoj protivraketne odbrane i postavio prioritete aktuelne administracije s obzirom na nove izazove i pretnje, uključujući Rusiju. U dokumentu se naglašava da američka protivraketna odbrana mora da se suprotstavi hipersoničnim i krstarećim raketama koje razvijaju Rusija i Kina.

U obnovljenoj strategiji navodi se da Pentagon već razvija modele laserskog oružja za svemirske bespilotne letelice koje mogu da uništavaju rakete-nosače u početnoj fazi njihovog kretanja. Prema ovom dokumentu, među novim merama je i 20 novih stanica za presretanje koje će biti raspoređene na Aljasci zajedno sa novim radarima za otkrivanje raketa. Pentagon takođe ne isključuje mogućnost adaptacije aviona F-35 „lajtning II“ pete generacije za presretanje balističkih raketa u početnoj fazi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin u septembru je na Istočnom ekonomskom forumu izjavio da će razmeštanje američkih raketa u Japanu i Južnoj Koreji stvoriti pretnju za ruske baze na Dalekom istoku.

Pri tome su se Sjedinjene Američke Države prve povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i odmah počele da testiraju konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena ovim sporazumom. Pod pretnjom je i produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i ostaje jedini aktuelni sporazum između Rusije i SAD o ograničavanju oružja. Sporazum će biti na snazi do februara 2021. godine, a američka administracija zasad nije objavila da li Vašington namerava da ga produži.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading