Asanž ostaje u zatvoru "da ne bi opet pobegao"

Autor: Tanjug

Svet

15.09.2019

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ostaće u zatvoru i nakon što mu istekne kazna od 50 nedelja za kršenje uslovne slobode, a razlog je njegova "istorija bežanja od zakona", piše Gardijan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džulijan Asanž

Asanž je trebalo da bude pušten 22. septembra, ali mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

U razgovoru putem video-linka okružni sudija Vanesa Bariker rekla je Asanžu da će od statusa zatvorenika preći u "status osobe kojoj preti izručenje" i da je njegovom advokatu pružila priliku da podnese zahtev za određivanje kaucije, što je ona, inače, odbila.

- To me ne iznenađuje s obzirom na vašu istoriju izbegavanja da se pojavite pred sudom  rekla je Bariker.

Na pitanje da li razume to što mu je rekla, Asanž je odgovorio: "Ne baš. Siguran sam da će mi advokati objasniti".

Sledeće administrativno saslušanje zakazano je za 11. oktobar, a saslušanje za upravljanje slučajem za 21. oktobar.

Asanž služi 50-nedeljnu zatvorsku kaznu u Britaniji zbog toga što je prekršio odluku o kauciji, a nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj.

Trenutno Asanžu preti ekstradicija u SAD gde se tereti za posedovanje i širenje poverljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Konačna odluka o izručenju SAD očekuje se u februaru sledeće godine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading