Smena Boltona doneće tektonske promene: Ove države mogu da očekuju zaokret politike SAD prema njima

Autor: Republika, Tanjug

Svet

12.09.2019

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je sada više nego izvesno jeste činjenica da će odlazak Džona Boltona imati snažni uticaj na pozicioniranje američke spoljne politike u budućnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Bolton

Iznenadna smena Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost, može se tumačiti kao posledica ličnog sukoba Donalda Trampa i dojučerašnjeg člana njegove administracije ali i kao pitanje rivalstva između Boltona i državnog sekretara Majka Pompea. Ono što je sada više nego izvesno jeste činjenica da će odlazak Džona Boltona imati snažni uticaj na pozicioniranje američke spoljne politike u budućnosti.

Britanski list "Gardijan" je napravio presek zemalja prema kojima bi Amerika mogla da promeni kurs nakon smene savetnika Boltona.

Džon Bolton je bio poznat kao žestok protivnik plana koji je predviđao da preostale američke trupe napuste Avganistan do kraja godine. Ironično, izgleda da se Tramp ove nedelje ipak približio Boltonovim stavovima time što je odustao od sopstvenog plana za vanredne razgovore sa talibanskim liderima u Kemp Dejvidu, i to dva dana pre obeležavanja godišnjice terorističkog napada od 11. septembra 2001. godine.

Američki predsednik je potom izjavio da je od tajnog sastanka odustao nakon što je došao do saznanja da je zbog bombaša samoubice u Kabulu stradao jedan vojnik Ujedinjenih nacija. "Gardijan" ovakav potez Donalda Trampa objašnjava i pritiskom odbrambene zajednice, koja je prethodno izrazila zabrinutost povodom toga da bi američki predsednik mogao prepustiti Avganistan teroristima bez ikakvog plana koji bi uključivao zaštitu legitimne avganistanske vlade do održavanja izbora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Venecuela

Kada je u pitanju Venecuela, savetnik Bolton se nije libio da zagovara slanje američkih trupa na ovu zemlju. Smatrao je da će na taj način Nikolas Maduro biti lako svrgnut, te da će se vojska okrenuti protiv njega.

Ta procena se kasnije ispostavila kao previše optimistična, nakon čega je Džon Bolton izgubio Trampovo poverenje. Mada je Amerika nastavila da podržava opozicionog lidera Huana Guaida, politika prema Venecueli svela se na pritiskanje Evropske unije da pojača sankcije ovoj zemlji.

Foto: Tanjug
Nikolas Maduro

Iran

Pompeo, Bolton i potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pens, savetovali su ovog leta Trampa da izvrši napad na Iran nakon što je oborena američka bespilotna letelica. Predsednik se ipak povukao, strahujući od posledica vojne konfontacije. Jedino sredstvo pritiska koje je preostalo bile su ekonomske sankcije, mada su evropski saveznici kao rešenje predlagali uspostavljanje dijaloga sa zvaničnim Teheranom.

Sada kada Bolton više nije Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, postoji verovatnoća da će se Tramp ipak sastati sa iranskim predsednikom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kasnije ovog meseca, a što je nagovestio i državni sekretar Pompeo.

Rusija

Savetnik Džon Bolton nije bio sposoban da posmatra Rusiju izvan okvira Hladnog rata, a bio je poznat i kao protivnik Putinove politike.

Sada, kada je Tramp lišen Boltonovog prisustva, nije preterano očekivati otvaranje Vašingtona prema Moskvi, pogotovo u kontekstu uloge Francuske i Emanuela Makrona u ohrabrivanju dijaloga o Ukrajini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Severna Koreja

Boltonov animozitet prema Severnoj Koreji dolazio je do izražaja još tokom njegovog delovanja u administraciji Džordža Buša mlađeg.

Zalaganje za odlučnu politiku prema severnokorejskoj dikaturi ga je ubrzo dovelo u sukob sa Trampom, koji se i uprkos protivljenju svog savetnika za bezbednost nekoliko puta sastao sa Kimom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading