Merkelova zabrinuta zbog trgovinskog rata Kine i SAD

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.09.2019

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je naći mirno rešenje za situaciju u Hongkongu, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Li Kećijang i Angela Merkel

Ona je dodala da trgovinski rat Kine i SAD utiče na ceo svet i izrazila nadu da će uskoro biti rešen. 

- Nadamo se da će biti rešenja u trgovinskom sporu sa SAD pošto on utiče na sve u svetu - rekla je Merkel kineskom premijeru na početku dvodnevne posete Kini. 

Kancelarka je dodala da je Nemačka otvorena za kineske investicije i pozvala sve kineske kompanije da investiraju u njenoj zemlji. 

Ona je, međutim, naglasila da Nemačka sprovodi provere investicija u određenim strateškim sektorima i ključnoj infrastrukturi. 

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu sa Merkelovom, Li je rekao da Kina želi da spreči nemire u Hongkongu, u kojem se već nekoliko nedelja održavaju protesti. 

Li je dodao da se Kina nada da će Nemačka prihvatiti još kineskih kompanija i oslabiti pravila za izvoz za određene robe. 

On je na poslovnom forumu u Pekingu poručio da će Kina dodatno otvoriti svoju ekonomiju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.