UDARIO BRAT NA BRATA! Premijera Borisa Džonsona u bici za Bergzit napustio najbliži rod!

Autor:

Svet

05.09.2019

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (55) nakon dva teška poraza u parlamentu po pitanju Bregzita juče je pretrpeo novi udarac kada je njegov sedam godina mlađi brat putem Tvitera objavio da podnosi ostavku na mesto poslanika, kao i na mesto ministra za univerzitet, nauku, istraživanja i inovacije zbog "rastrzanosti između odanosti porodici i nacionalnog interesa".

RepublikaFoto: youtube.com/Sky News
Džo Džonson

- Bila je čast da predstavljam (izbornu jedinicu) Orpington u proteklih devet godina i služim kao ministar u vladama tri premijera. Poslednjih nedelja rastrzan sam između odanosti porodici i nacionalnog interesa - u pitanju je nerešiva tenzija i vreme je da drugi preuzmu moje uloge poslanika i ministra - tvitovao je mlađi Džonson uz hešteg #overandout (kraj poruke, isključujem se).

Džo Džonson bio je na čelu različitih ministarstava tokom političke karijere u torijevskim vladama Dejvida Kamerona, Tereze Mej i Borisa Džonsona. Brat aktuelnog premijera, za razliku od njega, podržava ostanak Britanije u Evropskoj uniji i u više navrata je pozivao na održavanje drugog referenduma o Bregzitu.

PREMIJER JE IZ STRANKE PRETHODNO IZBACIO 21 POSLANIKA

Biznis insajder piše da je Džo Džonson navodno bio nezadovoljan bratovom odlukom da zbog protivljenja izlasku zemlje iz EU 31. oktobra bez dogovora sa Briselom iz Konzervativne partije najuri 21 poslanik, uključujući i Filipa Hamonda, bivšeg ministra finansija i Nikolasa Sousa, unuka Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Ovi pobunjeni poslanici su se u utorak priključili opoziciji u predlaganju novog zakona za sprečavanje Bregzita bez sporazuma, ukoliko premijer ne postigne dogovor s EU pre 31. oktobra i odlaganje izlaska iz Unije do 31. januara 2020. Zatim je Donji dom britanskog parlamenta taj zakon i odobrio, što je bio prvi udarac za premijera. Boris Džonson je potom narednog dana, po drugi put, poražen u parlamentu pošto su poslanici glasali protiv njegovog predloga za raspisivanje vanrednih izbora za 15. oktobar ove godine.

Boris tvrdio da to rade samo socijalisti

Premijer Boris Džonson je u ranijim izjavama odbacivao mogućnost da će tokom obavljanja funkcije doći u sukob sa bratom oko Bregzita. I pre nego što je ušao u vrh Konzervativne partije, on je iznosio tvrdnje da njegov odnos sa Džoom ne može da se pokvari zbog politike. Tako je u intervjuu Dejli telegrafu 2013, na pitanje da li će i njemu brat da "zabije klipove" kao što je to učinio poslanik opozicionih laburista Ed Miliband, kada je uspešno izazvao i smenio brata Dejvida sa čela stranke, Boris Džonson je odgovorio sa "apsolutno ne". "Mi ne radimo stvari na taj način, to je nešto što je veoma svojstveno levici. Samo socijalista bi mogao da na porodične veze gleda kao ne nešto tako trivijalno da ruši sopstvenog brata", poručio je tada aktuelni premijer.

Džonson je pozvao poslanike da glasaju za izbore, navodeći da zbog zakona, koji ga prisiljava da traži produženje roka za Bregzit ako se ne postigne dogovor, nije u mogućnosti da pregovara o dogovoru. Bilo je potrebno da dve trećine poslanika glasa za Džonsonov predlog, ali je to učinilo samo njih 298, a 56 je bilo protiv, što znači da je Džonsonu nedostajalo 136 glasova.

Lordovi danas odlučuju o sprečavanju Bregzita

Zakon o sprečavanju Bregzita, koji su usvojili poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta, naći će se danas i u Domu lordova. Donji dom se saglasio će razmotriti amandmane Doma lordova u ponedeljak i da vlada namerava da zakon bude spreman za predstavljanje kraljici Elizabeti Drugoj. Ukoliko zakon prođe oba doma parlamenta, izlazak Britanije iz EU biće pomeren za narednu godinu, čime će premijer Džonson biti sprečen da Bregzit sprovede do 31. oktobra bez dogovora s EU.

On je rekao da predlog zakona uništava pregovore i da su izbori jedini način da zemlja napreduje, ali je lider laburista Džeremi Korbin optužio Džonsona za nepoštenu igru, koja ima za cilj da progura Bregzit bez sporazuma. Korbin je rekao da će njegova stranka podržati izbore nakon usvajanja zakona, ali ne ranije.

Škotska nacionalna stranka i liberalne demokrate su, takođe, kritikovale Džonsonov predlog, navodeći da je reč o zaveri s ciljem da Britanija napusti EU bez dogovora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading