Salvini izvisio: Konte formirao novu vladu

Autor: Tanjug

Svet

04.09.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski premijer Đuzepe Konte formirao je novu vladu, koaliciju populilstičkog Pokreta pet zvezdica i Demokrata s levog centra, saopšteno je danas iz italijanske Predsedničke palate.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đuzepe Konte

U novoj vladi nema predstavnika partija desničarskog vođe Matea Salvinija, koji su bili u prethodnoj. 

Šest dana od kada je predsednik Italije Serđo Matarela poverio mandat Konteu da formira novu koaliciju, on je danas došao da kaže predsedniku da je u tome uspeo.

Konteova prva 14-mesečna vlada pala je prošlog meseca jer je Salvini povukao svoju antiimigrantsku partiju Ligu iz koalicije u neuspelom pokušaju da izdejstvuje prevremene izbore da bi on postao premijer.

Uprkos velikim rivalitetima, Demokratska stranka levog centra pristala je da vlada zajedno sa populističkim Pokretom pet zvezdica koji će i u novoj koaliciji biti stariji partner. 

Koaliciji mora da bude izglasano poverenje u dva doma italijanskog parlamenta. Zajedno Demokrate, Pokret pet zvezdica i mala levičarska partija trebalo bi da imaju tanku većinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading