INDIJSKI PREMIJER NA FORUMU U VLADIVOSTOKU! Modi: Između mene i Putina postoji posebna hemija

Autor:

Svet

04.09.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi dali su juče u Vladivostoku novi zamah ekonomskoj saradnji dve zemlje najavivši partnerstva na području nuklearne energije, odbrane, kao i proizvodnje i distribucije nafte i prirodnog gasa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Modi i Putin

Njih dvojica se znaju od 2001. godine, a Modi je uoči dolaska na Istočni ekonomski forum u tom ruskom gradu dao intervju listu Rosiskaja gazeta, u kojem je pričao o specijalnom odnosu koji ima sa Putinom.

- Naš odnos ima posebnu hemiju, posebnu lakoću. Nakon svakog sastanka koji imam sa Putinom, mi postajemo sve bliskiji i naš odnos napreduje - poručio je Modi.

On je prvo sa Putinom razgovarao u četiri oka, a potom i u prisustvu delegacija dve zemlje na marginama foruma u Vladivostoku, velikog poslovnog skupa koji Rusija održava petu godinu zaredom u cilju podsticanja razvoja velikog prostranstva koje ima na Dalekom istoku.

Indijski premijer rekao je da želi iskoristiti istorijsku priliku za jačanje trgovinskih odnosa i podsticanje investicija između dveju zemalja. Putin je kazao da je reč o prilici za potvrđivanje toga da je moguće pronaći partnere izvan kruga zapadnih zemalja, sa kojima nema dobre odnose. Nakon razgovora, dvojica državnika izjavili su da su podigli odnose "na novi nivo".

Rusija je pozvala Indiju da učestvuje u projektima proizvodnje tečnog naftnog gasa na Arktiku, a dve zemlje će pokušati da uspostave zajedničku zonu slobodne trgovine. Njihova robna razmena 2018. je iznosila 11 milijarda dolara.

 

Potpisano 25 sporazuma

- Moskva i Nju Delhi planiraju da zajedno proizvedu civilni avion
- Razmatraju mogućnost zajedničke proizvodnje nuklearnog goriva
- Sarađivaće i u proizvodnji i distribuciji nafte i prirodnog gasa, u sektoru odbrane, kao i u proizvodnji dijamanata i turizmu
- Rusija se nada da će uskoro finalizovati ugovor o prodaji helikoptera ka-226T Indiji, u poslu vrednom skoro milijardu dolara
- Prošle godine je Indija sklopila ugovor o kupovini ruskog antiraketnog sistema S-400 za 5,2 milijarde dolara, koji bi trebalo da bude isporučen do 2023.

O politici i tigrovima

Na političkom planu dvojica državnika pozvali su na reformu Saveta bezbednosti UN kako bi se dalo više prostora multilateralizmu po načelu nemešanja u unutrašnja pitanja država. "Dotakli smo se i zaštite životne sredine, kao i zaštite tigrova, teme koja je jako draga Putinu", rekao je Modi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading