NAZIVE URAGANA BIRAJU NA SVAKIH ŠEST GODINA: Katastrofalne oluje nose ljudska imena

Autor:

Svet

03.09.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uragan Dorijan, koji je nakon pustošenja koji je izazvao na Bahamima, gde je stradalo pet ljudi, juče iz najopasnije kategorije pet prešao je u kategoriju tri i sa vetrovima brzine do 208 kilometara na čas približava se SAD. Kao i svi prethodni uragani, označen je ljudskim imenom, a ne brojevima ili nekom šifrom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Uragan Dorijan

Ova praksa uvedena je 1950. godine pošto je zaključano da je dotadašnji sistem omogućavao lako praćenje nadolazećih oluja meteorolozima, ali ne i običnim ljudima koji su se nalazili na putanji uragana.

Nacionalni centar za uragane tada je započeo s imenovanjem uragana i tropskih oluja koje se razvijaju u basenu Atlantskog okeana, a Svetska meteorološka organizacija (WMO) sada je zadužena za održavanje i osvežavanje ove liste.

Oluje su na početku dobijale imena po abecednom redu - Adam, Bejker (Baker), Čarli (Charlie), a ista imena korišćena su tokom svake sezone uragana. Međutim, WMO je 1953. rešila da promeni ovu zbunjujuću metodu i krenula da uragane naziva nasumičnim ženskim imenima. Taj sistem je ponovo promenjen 1979. u sadašnji oblik u okviru kojeg meteorolozi koriste i ženska i muška imena sa šest lista, koje se rotiraju i menjaju na svakih šest godina. Sledeću listu imena uragana WMO će sastaviti 2023. godine.

Ranije su ista imena korišćena tokom svake sezone

 

 

Ukoliko se dogodi da je neki uragan bio posebno razoran i ako je u njegovom naletu stradalo mnogo ljudi, njegovo ime se povlači iz upotrebe. U tom slučaju WMO na godišnjem zasedanju uklanja to ime sa liste i donosi odluku o novom, koje će ga zameniti.

Tako je zbog haosa koji je 2005. u Nju Orleansu izazvao uragan Katrina odlučeno da se to ime skine sa liste i više ne upotrebljava, a isto se desilo s uraganom Sendi, koji je 2012. pogodio Karibe, a potom i istočnu obalu SAD i Kanade.

- Niko neće zaboraviti Katrinu ili Sendi zato što ljudi povezuju ova imena za određenu oluju - rekla je američkim medijima portparolka Nacionalne meteorološke službe Suzan Bjukenen.

U poslednjoj deceniji, koja je bila posebno intenzivna kada su u pitanju oluje nad Atlantkom, sa liste je povučeno najmanje desetak imena razornih uragana.

ČINJENICE

- Na listi nema uragana koji počinju na slova Q, U, X, Y ili Z

- Ukoliko tokom sezone uragana bude više od 21 oluje, kao što se desilo 2005, meteorolozi koriste grčki alfabet za dodatna imena

- Te iste godine je zbog velikih razaranja povučeno iz upotrebe pet imena, što je rekord

 

Evakuacija Trampovog Palm Biča, zatvoren Diznilend

Dorijan, koji je lociran na oko 170 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi, drugi je najsnažniji uragan ikad zabeležen. Stanovnici te američke savezne države upozoreni su da ne napuštaju skloništa, dok uragan ne prođe. U devet okruga na Floridi naređena je obavezna evakuacija, uključujući i Palm Bič, gde se nalazi rezidencija američkog predsednika Donalda Trampa. Avioni i benzinske stanice su zatvorene, kao i popularni Diznilend. Obalski grad Stjuart na Floridi prvi je počeo da oseća efekte uragana Dorijan. "Stižu periodične kiše koje nas bukvalno zasipaju u jakim naletima tropskog olujnog vetra. Kratke, ali obilne kiše. I nekoliko blesaka munje u daljini, s vremena na vreme", rekao je meteorolog Derek van Dam za CNN. On je naveo da je pojedine transformatore već odneo snažan vetar, pa je sreća da u hotelu uopšte imaju struju. Van Dam je upozorio da će, iako je uragan oslabio spuštajući se na kategoriju tri, oluja postati veća jer se tropski vetrovi povećavaju iz centra. "Kako se približava obali Floride, osećaćemo sve više i više vetra. Postoji opasnost da bi oluja mogla da obori drveće i električne stubove", rekao je ovaj meteorolog.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading