PRVI REZULTATI IZBORA U SAKSONIJI I BRANDENBURGU: AfD odmah iza CDU

Autor: Tanjug

Svet

01.09.2019

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izlaznim anketama na lokalnim izborimau dve istočne nemačke pokrajine, krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) ostala je daleko od svojih prvih izbornih pobeda na pokrajinskom nivou, dok su Demohrišćani i Socijaldemokrate, uz izvesne gubitke, odbranili uporišta u Saksoniji i Brandenburgu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Funcioneri AfD

Prema anketama Infratest dimapa, u Saksoniji je 32 odsto birača dalo glas Demohrišćanima (CDU). Slede AfD sa 27,5 odsto, Levica sa 10,5 odsto, Zeleni sa 9 odsto, Socijaldemokrate sa 8 odsto, dok se Liberali kotiraju na 4,8 odsto - dakle taman ispod cenzusa, prenosi Dojče vele.

U Brandenburgu su pobedile Socijaldemokrate sa 27,5 odsto. Slede AfD sa 22,5, Demohrišćani sa 15,5, Levica sa 11, Zeleni sa 10, dok se konzervativni Slobodni birači kotiraju na 5 odsto. Liberali bi i ovde mogli da ostanu na 4,8 odsto, piše Dojče vele.

 

 

Kako navodi taj medij, znatno povećana izlaznost u odnosu na izbore od pre pet godina ukazuje da je tesna trka izvela mnoge na birališta.

U obe pokrajine prošli put je glasalo svega oko polovine biračkog tela, a sada su glasale dve trećine što se smatra dobrom izlaznošću za pokrajinske izbore.

Koaliciona matematika biće manje zanimljiva nego što se očekivalo. Ukoliko se brojke ne budu menjale, biće dovoljno da Zeleni u obe pokrajine uskoče u koalicije i tako donesu većinu.

Ta stranke je trenutno u naletu na saveznom nivou, pa je ovaj put lako preskočila cenzus i na istoku zemlje gde tradicionalno ima težak posao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading