Jedinstven podvig lekara! Porodili majku koja je tri meseca bila mrtva

Autor: Novosti, Republika

Svet

31.08.2019

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudo medicine! Tako se označava uspeh lekara Fakultetske bolnice u drugom po veličini češkom gradu Brnu, koji su uspeli rekordno dugo da održe životne funkcije 27-godišnje trudnice Eve. Iako je njena dijagnoza bila moždana smrt, doktori su je od maja držali na aparatima sa samo jednim ciljem - da dete preživi.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I pretprošle nedelje carskim rezom na svet je došla devojčica, teška 2,1 kilograma i potpuno zdrava. Majku su odmah po porođaju odvojili od uređaja i tako je i zvanično umrla.

Eva, čiji je muž policajac, pretrpela je teško krvarenje u mozgu i nije joj bilo pomoći. U tom trenutku bila je u četvrtom mesecu trudnoće. Lekari su odlučili da bar spasu dete koje je Eva nosila. Način je bio samo jedan - sačekati da plod u Evinom telu dovoljno sazri da postane sposoban za život.

- I to nam je uspelo! - radostan je Pavel Ventruba, načelnik Ginekološko-akušerske klinike u Brnu.

Devojčica je na svet došla u 34. mesecu trudnoće. Drugi dan po porođaju puštena je kući, gde su je čekali otac i brat Matej. Majku nikada neće upoznati.

Majku su veštački održavali u "životu"

Tokom održavanja životnih funkcija Eve pomoću aparata redovno je rađena ventilacija pluća, kompletni monitoring, veštački je hranjena... Održavao se nivo hormona da ne bi došlo do spontanog pobačaja. A bilo je neophodno i snabdevati krvlju placentu i hraniti plod.

- Mama je bila klinički mrtva, znali smo da ćemo odmah po porođaju da joj prekinemo veštačko održavanje životnih funkcija. Nažalost, tako je moralo biti. Slično je, po zakonu, i sa ljudima koji zaveštaju organe - kaže profesor Ventruba.

Sličnog primera u svetu nema. Jedinstvena je dužina, od preko tri meseca, koliko su lekari održavali na aparatima praktično mrtvu osobu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading