Orban i Salvini braća po oružju u očuvanju hrišćanskog nasleđa

Autor:

Svet

30.08.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pismu koje je novinarima pročitao Orbanov šef kabineta Bertalan Havaši, predsednik vlade u Budimpešti zahvalio se doskorašnjem italijanskom vicepremijeru i ministru spoljnih poslova na naporima u sprečavanju priliva ilegalnih migranata u Evropu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban i Mateo Salvini

- Mi, Mađari, nikad nećemo zaboraviti da ste bili prvi zapadnoevropski lider koji je pokušao da spreči ilegalne migrante da preplave Evropu preko Sredozemnog mora - napisao je Orban.

On je poručio da se u njihovom odnosu "ništa ne menja bez obzira na budući politički razvoj u Italiji i činjenicu da pripadaju različitim grupama u Evropskom parlamentu".

- Smatramo vas našim saveznikom i bratom po oružju u borbi očuvanja evropskog hrišćanskog nasleđa i zaustavljanju migracije - naveo je Orban.

U pismu je mađarski premijer ocenio da je Salvini radio "ne samo u korist Italije nego i Evrope, uključujući Mađarsku". Salvini se, kao i Orban, deklariše kao neko ko brani hrišćanske vrednosti svoje zemlje i Evrope, zbog čega organizacije za zaštitu ljudskih prava često napadaju.

SALVINI JE ORBANA NAZIVAO "NAJVAŽNIJOM OSOBOM U EVROPI"

Formiranjem nove žuto-crvene koalicije italijanskih populista iz pokreta Pet zvezdica i do sada glavne opozicione Demokratske partije barem na neko vreme sprečena je samostalna vlast Salvinijeve Lige, koja je na majskim izborima za Evropski parlament trijumfovala u Italiji osvojivši više od devet miliona glasova.

Pre tih izbora Orban je ugostio Salvinija u Budimpešti i tom prilikom su se složili da granice Evrope treba zaštititi od "migrantske invazije". U intervjuu koji je kasnije dao državnom Radiju Košut mađarski premijer je kazao da je tadašnji potpredsednik italijanske vlade "zabio poslednji ekser u kovčeg promigrantskih političara".

Raspad saveza Rim-Beč-Budimpešta

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đuzepe Konte

Zbog odluke Salvinija da sredinom ovog meseca objavi da vladajuća većina sa populistima više ne postoji i da treba ići na prevremene izbore, nakon čega će premijer Đuzepe Konte ipak nastaviti da vlada drugim partnerima, kao i prethodnog pada austrijske koalicione vlade zbog afere koju je izazvao vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe, još jedan Orbanov saveznik u borbi protiv migranata, mađarski premijer je izgubio važne saborce. Kao i Salvinija, i Štrahea je Orban predstavljao kao model koji treba slediti.

Orban je tada rekao i da određeni evropski lideri lako pribegavaju davanju pogrdnih imena kada pričaju o drugim liderima i zaboravljaju da time ne iskazuju nepoštovanje samo prema toj osobi već i prema ljudima koji su za tog lidera glasali. Premijer Mađarske je napao nemačke političare koji su kritikovali Salvinijevu posetu Budimpešti, kao i mađarsku opoziciju, koja je osula paljbu po tadašnjem italijanskom vicepremijeru.

- Svako ko vređa Salvinija, predstavnika italijanskog naroda, takođe vređa i Italijane - dodao je u tom intervjuu Orban.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading