MILION POTPISA PROTIV DŽONSONA: Demonstranti traže da se odrekne plana o Bregzitu

Autor: Tanjug

Svet

29.08.2019

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle odluke kraljice Elizabete Druge da prihvati zahtev premijera Borisa Džonsona za jednomesečno jesenje suspendovanje parlamenta, više od milion građana potpisalo je peticiju da se predsednik Vlade odrekne svog plana. Nezadovoljni su protestima podržali potpisnike peticije u Mančesteru, Liverpulu, Edinburgu, Kembridžu, Kardifu i u Birmingemu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Peticijom se traži poništavanje odluke o suspenziji rada Parlamenta od sredine septembra do 14. oktobra, što je samo dve nedelje pre roka za "bregzit". Ovaj potez označen je kao "ustavni bezobrazluk", prenosi britanski list "Independent".

- Odluka premijera je nesmotrena i neustavna - izjavio je za "Politiko" bivši državni tužilac Dominik Griv, konzervativac koji se protivio "bregzitu".

Pravosudni organi u Škotskoj razmatraju pravna sredstva koja ovom delu Ujedinjenog Kraljevstva stoje na raspolaganju da blokira suspenziju britanskog parlamenta.

 

 

Po Džonsonovom mišljenju, međutim, u pitanju je "potpuna neistina i pokušaj zaustavljanja poslanika u nameri da blokiraju bregzit bez dogovora". Lider Donjeg doma britanskog parlamenta Džejkob Ris-Mog poručio je zakonodavcima koji žele da zaustave "bregzit" bez sporazuma da mogu da promene ili zakon ili vladu.

- Svi ti ljudi koji plaču i škripe zubima znaju da postoje dva načina da postignu ono što žele - kazao je ovaj evroskeptik. - Ukoliko nemaju hrabrosti da urade bilo šta od toga, onda će Britanija napustiti EU 31. oktobra. Kraljica nije imala diskreciono mišljenje o ovome. Nema presedana da je kraljica odbila zahtev svog premijera pod ovakvim okolnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading