Merkelova na Samitu G7 otkrila: Razgovaraćemo s Brazilom o pošumljavanju Amazonije

Autor: Tanjug

Svet

25.08.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka i druge zemlje razgovaraće sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni, izjavila je večeras nemačka kancelarka Angela Merkel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovde su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cele naše Zemlje, zato moramo da nađemo zajednička rešenja - istakla je Merkel.

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsednikom Čilea, a nemačka kancelarka je navela da nude "svu moguću logističku i drugu pomoć", koju će organizovati EU.

Merkel je dodala i da brazilski predsednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom.

 

 

Odluka o angažovanju vojske usledila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsednika Bolsonara i načina na koji se poneo prema krizi. On je u petak doneo dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona.

Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu. Rekao je i da "razgovara sa svima" o tom problemu, uključujući predsednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading