Evropska unija sprema ekonomski napad na Ameriku

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

23.08.2019

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija je razvila ekonomski program koji može da odgovori na trgovinska ograničenja američkog predsednika Donalda Trampa, saopštio je "Politiko".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
EU

U dokumentu, koji ima 173 stranice, predlaže se da Evropska unija pokaže više odlučnosti u oblasti trgovine i da uvede jednostrane carine na robu iz Sjedinjenih Američih Država. Slične „sankcije“ će uticati na tehnološke divove kao što su "Gugl", "Epl", "Amazon", "Majkrosoft" i "Fejsbuk", kako bi evropske zemlje dobile mogućnost da razvijaju svoje tehnološke kompanije.

Na taj način autori dokumenta insistiraju na oštrijim merama protiv Sjedinjenih Američkih Država u oblasti trgovine.

List napominje da su ovi predlozi još uvek u fazi razmatranja.

U programu se napominje da bi Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, trebalo da osnuje Evropski fond za budućnost, koji bi uložio više od 100 milijardi dolara u akcije perspektivnih kompanija na kontinentu. Planira se da one u budućnosti konkurišu američkim kompanijama.

Nakon izlaska Velike Britanije, Evropska unija će biti slobodna da vodi izraženiju intervencionističku ekonomsku politiku, koju Francuska i Nemačka odavno podržavaju.

Tramp je, tokom razgovora sa novinarima i u obraćanjima svojim pristalicama, više puta osuđivao zemlje Evropske unije zbog njihove trgovinske politike prema Sjedinjenim Američkim Državama, naglašavajući da su postupci Evropljana u ovoj oblasti lošiji od kineskih vlasti. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele su međusobne trgovinske carine na brojne kategorije robe koje proizvode, u proleće i leto prošle godine. Sada Evropska unija pokušava da izbegne uvođenje novih američkih carina na automobile evropske proizvodnje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading