Nije ni on blesav: Evo zašto je Tramp "bacio oko" na Grenland!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

22.08.2019

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ideja Donalda Trampa o kupovini Grenlanda možda je samo puka fantazija, ali SAD su već ranije merkale resurse tog ostrva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Posebno su im interesantna bogata nalazišta metala retke zemlje, tvrdi Fajnenšel tajms.

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja pošto je Kina nagovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi list.

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalazišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona.

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka. Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže i lantam, koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje. Gadolinijum se može naći u uređajima za magnetnu rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 odsto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel tajms.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

22.08.2019 17:16

Dočepaće se oni toga na lep ili pre na grub način kao i do sada.