Kurc zabranjuje "politički islam"! U koaliciji sa Štraheom to je bilo nemoguće

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.08.2019

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca najavila je da želi da krivičnim zakonom stane na put ekstremizmu i da zabrani takozvani politički islam. U planu za borbu protiv svake vrste ekstremizma se posebna pažnja posvećuje političkom islamu, ali i desničarskom pokretu Identitaristi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

OVP zahteva da se politički islam zabrani zakonom i namerava da progura ranije traženo rasformiranje "identitarista". Kako bi se takve grupe mogle lakše razbijati OVP teži ka izmeni zakona o udruženjima.

Udruženja će, prema tom planu, moći da se zabrane i ugase ako se u njima šire "ekstremistički stavovi".

- Čim ekstremistički neprijateljski stavovi i prema državi Austrije budu ustanovljeni vlasti treba da dobiju mogućnost da rasformiraju jedan klub. To važi pre svega za Identitariste - istakao je član OVP Karl Marer.

Štrahe Kurcu bio smetnja u zabrani "političkog islama" i Identitarista

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hajnc Kristijan Štrahe

On je ukazao da promena zakona o udruženjima nije bila moguća u koaliciji sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO) na čijem je čelu bio Hajnc Kristijan Štrahe, a aktuelni zakon nije dovoljan da bi se takvi klubovi mogli zabraniti.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading