Stručnjak iz SAD uzburkao duhove u Vašingtonu: Ruska mornarica bi uništila NATO već u prvim satima sukoba

Autor: Tanjug

Svet

11.08.2019

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak američke mornarice Lajl Goldstajn je u časopisu "Nešenel interest" komentarisao ko bi bio jači ukoliko bi se desio sukob SAD i Rusije na moru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Sputnjik, pretnja od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na Crnom moru je sasvim realna, a u tom slučaju ruska mornarica bi mogla da uništiti snage NATO-a u prvim satima sukoba.

Goldstajn je istakao da Vašington nastavlja da pogoršava situaciju i povećava stepen napetosti sa Moskvom, organizujući vojne vežbe Ukrajina-NATO duž ruskih granica.

- Vašington ne shvata u potpunosti opasnost takvih manevara. Zapravo, nije teško zamisliti rat između SAD i Rusije, koji bi počeo zbog slučajnog potapanja broda NATO-a koji učestvuje u vojnoj vežbi neeksplodiranom minom u tako opasnim vodama - ističe on.

 

 

Prema njegovim rečima, u slučaju takvog sukoba, snage NATO-a, sa izuzetkom Turske, na Crnom moru neće imati realan vojni značaj.

Prema konvenciji iz Montrea, američki nosači aviona ne mogu da prođu kroz turske moreuze.

U suprotnom bi ih odmah uništile ruske podmornice, raketni sistemi, raketni čamci i morsko vazduhoplovstvo opremljeno hipersoničnim protivbrodskim raketama, kao što je novi sistem "Kinksal".

Govoreći o značaju nosača aviona, koji se smatraju ponosom i glavnom snagom američke mornarice, autor smatra da bi Vašington trebalo da preispita svoju strategiju i, rešavajući se njihovog kulta, počne da razvija podvodno naoružanje i najnovije bespilotne letelice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading