VLASNIK SAM PRIJAVIO: Otkrivena farma sa zaraženim jajima

Autor: Tanjug

Svet

12.09.2017

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski zdravstveni inspektori su utvrdili da se na jednoj od 2.900 kontrolisanih živinarskih farmi nalaze jaja koja sadrže insekticid fipronil.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vlasnik sam prijavio da su na njegovoj farmi kontaminirana jaja

Ovo je danas izjavio francuski ministar poljoprivrede Stefan Traver.

- Otkrivena je jedna farma sa kontaminiranim jajima, što je vlasnik sam prijavio. Svi drugi slučajevi sa zarazom otkrivenom u Francuskoj povezani su sa uvozom iz susednih zemalja, Belgije i Holandije - izjavio je ministar za radio stanicu Evropa 1.

Jaja zaražena ovim insekticidom uglavnom potiču sa farmi iz ove dve zemlje, ali su pronađena i u 45 zemalja širom sveta, izjavio je prošle nedelje evropski komesar za zdravlje Vitenis Andrijukaitis.

Evropska komisija je saopštila prošle nedelje da je nezakonito korišćenje fipronila počelo još u septembru 2016. godine, a da je čitav problem potekao od supstance koju koristi holandska kompanija Čikfrend, koju su farmeri u Holandiji i Belgiji angažovali za tretiranje svojih pilića.

Ministri EU bi trebalo da se sastanu 26. septembra u Briselu kako bi razgovarali o unapređenju bezbednosti hrane i sprečili prevare u svetlu ovog skandala.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenih ljudskoj prehrani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading