Erdogan računa na glasove iz dijaspore: Evo zašto turski predsednik ne priznaje Krim kao deo Rusije

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

10.08.2019

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ne priznaje ruski status Krima, jer igra svoju staru igru, zasnovanu na praćenju sopstvenih izbornih ciljeva, smatra krimski politikolog Denis Baturin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zelenski i Erdogan

Erdogan je pre nekoliko dana, na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, izjavio da "Turska nije priznala i da neće priznati aneksiju Krima".

- To je Erdoganova stara igra. On ne priznaje Krim kao ruski, ali kupuje od Rusije S-400 i ulazi u sukob sa SAD. On prati sopstvene izborne ciljeve, govoreći o interesima krimskih Tatara, on u vidu ima pre svega dijasporu u Turskoj. Od predsednika Turske ne treba očekivati drugačiju retoriku, on će nastaviti da pravi nagle poteze i izjave, kako bi bio na distanci od svih izvora sile u spoljnoj politici - smatra Baturin.

 

 

Prema njegovom mišljenju - takvom politikom Erdogan sebe i svoju zemlju dovodi u ozbiljne političke rizike.

Ruski političari smatraju da stav turskog predsednika govori o tome da se on ne rukovodi istinom i realnošc´u, nego pokušava da flertuje sa ukrajinskim vlastima.

Lider turske partije "Vatan" Dogu Perinček smatra da Erdogan treba da prizna ujedinjenje Krima sa Rusijom, ukoliko Ankara želi da se smatra strateškim partnerom Moskve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading