Ovo je razlog rasta cene nafte na svetskom tržištu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.08.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene nafte su danas porasle, podstaknute padom evropskih zaliha i očekivanim većim smanjenjem proizvodnje unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Takva očekivanja su prisutna iako je Međunarodna agencija za energiju (IEA) danas prodgnozirala najniži rast tražnje za naftom od finansijske krize 2008. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena severnomorske nafte "brent" porasla je za 1,48 dolar na 58,86 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) poskupela za 1,80 dolara na 54,34 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

IEA je saopštila da je globalna tražnja za naftom u prvoj polovini 2019. godine porasla najsporijim tempom od 2008. godine, usled sve brojnijih pokazatelja ekonomskog usporavanja i eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Cene nafte su porasle i nakon što su podaci industrijskog nadzornog organa, "Jurojlstok" (Euroilstock), pokazali da su ukupne zalihe nafte 16 evropskih zemalja u julu bile nešto niže nego u junu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading