Albanci prvi na Interpolovoj listi!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.08.2019

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema najnovijim podacima Interpola, Albanija je na vrhu u odnosu na sve evropske zemlje sa 116 Albanaca koji su optuženi za razne zločine i za kojima je raspisana međunarodna poternica, navodi albanska televizija Top čenel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Interpol

Kako navodi ova televizija, oni su traženi ne samo na osnovu albanske Interpolove poternice, već njih traže i u drugim zemljama u kojima se sumnjiče da su počinila krivična dela.  Iza Albanije nalazi se BiH sa 99 osoba na Interpolovoj poternici, Bugarska sa 50, Rumunija sa 48 i Francuska sa 28 njenih državljana na ovoj međunarodnoj poternici.  Samo tri evropske zemlje, odnosno Island, Irska i Luksemburg, imaju samo po jednu osobu na Interpolovoj međunarodnoj poternici. 

Svaka osoba na ovoj listi može da bude uhapšena u bilo kojoj državi sveta i da bude procesuirana putem ekstradicijskog zatvora, izručenja ili drugog pravnog postupka u zavisnosti od nacionalnih zakonodavstava i bilateralnih i multilateranih ugovora koji regulišu ovu oblast.  Na unutrašnjem nivou, u albanskoj državi postoji lista za unutrašnju poternicu na kojoj se nalaze 690 lica koji su optuženi za raznorazne zločine. 

Zbog poteškoča s kojima se albanska policija suočavala prilikom identifikacije i pronalaženja osoba na nacionalnoj i međunarodnoj listi poternica, najčešće je zahtevana pomoć građana objavljivanjem spiskova i fotografija tih osoba na društvenim mrežama. 

Kada je reč o regionu Zpadnog Balkana, na INTERPOL listi traženih nalazi se 11 osumnjičenih srpske nacionalnosti, osam Crnogoraca, 22 Hrvata i četvorica osumnjičenih iz Severne Makedonije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading