Putin oterao Trampovog ambasadora: Evo šta se krije iza Hantsmenove iznenadne ostavke

Autor:

Svet

07.08.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nekoliko dana nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila američku ambasadu u Moskvi da aktivno podržava i direktno poziva opoziciju na proteste protiv Putinove vlasti i najavila protestnu notu Beloj kući, ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsmen obavestio je predsednika Trampa da podnosi ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džon Hantsmen i Vladimir Putin

Da li je njegov odlazak iznuđen potez i koliko je u vezi sa huškanjem ruske opozicije protiv aktuelnog šefa Kremlja, znaće se uskoro, ali po svemu sudeći, Putinu je prekipelo i ne bi više ga trpi.

Podsetimo, Zaharova je rekla da će Moskva podneti sve dokaze američkoj ambasadi o antiruskoj aktivnosti ambasadora i njegovih kolega diplomata.

- Mislim da će se američko rukovodstvo iznenaditi kada vidi kako se njihove diplomate mešaju u unutrašnje poslove Rusije. Tim pre što je američko rukovodstvo više puta tražilo od Rusije da se suzdrži od mešanja u američke unutrašnje poslove. Čini mi se da bi ovde trebalo da postoji paritet - rekla je Zaharova.

Nije se ambasador Hantsmen našao u nemilosti samo zbog optužbe da se meša u unutrašnje stvari Rusije, hrabreći opoziciju da ruši Putina.

Da je u ozbiljnom problemu sa zemljom domaćinom, svedoči i proglašenje za nepoželjnog ruskog ogranka Atlantskog saveta, na čijem je čelu bio upravo ambasador Hantsmen, i to u periodu od 2014. do 2017. godine, kada ga je Tramp proizveo u ambasadora SAD u Moskvi.

 

 

2

godine je Hantsmen bio ambasador SAD u Moskvi

Moskva optužila američku ambasadu za mešanje u unutrašnje stvari i zabranila rad ruskom ogranku Atlantskog saveta

Atlantski savet

- osnovan 1961. godine sa sedištem u Vašingtonu
- finansira se iz budžeta Stejt departmenta i britanskog Forin ofisa
- velike donacije daju mu američki i britanski proizvođači oružja
- zalaže se za širu upotrebu američke vojske u sukobima širom sveta
- Hantsmen bio na čelu ruskog ogranka do 2017, a njegov saradnik Mihail Kalvi optužen je za niz prevara širom Rusije

Ruski državni tužilac ocenio je delatnost Atlantskog saveta bezbednosnom pretnjom za zemlju i od ministarstva pravde tražio njegovu zabranu, što je i urađeno, i ta kontroverzna pro NATO tink-tenk organizacija dobila je crveno svetlo za dalju aktivnost u Rusiji. Atlantski savet je 17. organizacija na spisku nepoželjnih u Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

I zamenik Hantsmena delovao protiv Rusije

I zamenik Džona Hantsmena, inače budući američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, poznat je po izjavama i aktivnostima protiv predsednika Rusije.

Godfri ne krije da mu je Vladimir Putin mrzak i zato je koristio svaku priliku da lobira za politiku "čvrste ruke" Vašingtona prema Moskvi. On je nedavno, u obraćanju odboru za spoljne poslove u američkom Senatu, tražio da se SAD više angažuju na svrgavanju Putina s vlasti.

I ruski analitičari ocenili su da je Atlantski savet "produžena ruka propagande NATO", te da nije u pitanju nevladina organizacija, s obzirom na to da je finansira Trampova administracija.

Ruski zakon zabranjuje "nepoželjnim organizacijama" otvaranje kancelarija i širenje materijala u zemlji. Osobama koje su članovi takvih organizacija preti kazna do šest godina zatvora. Službovanje ambasadora Hantsmena u Rusiji obeležila je i poznata konferencija za medije Trampa i Putina na samitu u Helsinkiju u julu 2018. godine. Tada je šef Bele kuće odbio da osudi Moskvu za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Hantsmen se vraća u SAD do oktobra. Američki mediji navode da bi mogao da se ponovo kandiduje za guvernera Jute, za funkciju na kojoj je već bio od 2004. do 2008. godine. Prošle godine je objavio da ima rak kože, ali da mu to neće poremetiti planove za budućnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading