Amerika huška Ruse na proteste: OŠTRO UPOZORENJE MOSKVE VAŠINGTONU

Autor:

Svet

05.08.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Vašington i Berlin da podstiču proteste opozicije u Moskvi i tako se mešaju u unutrašnju politiku Rusije. Ona je u intervjuu za televiziju Rusija 1 izjavila da je američka ambasada na društvenim mrežama objavila detaljnu putanju skupa opozicije održanog u subotu, dajući plan "bukvalno svakog minuta" sa pozivom da se izbegava povorka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Rusiji

- Ali, kako razumemo, 90 odsto informacija je upravo pozivalo ljude da se pridruže ovom događaju - rekla je Zaharova. Ona je dodala da je nakon toga američka ambasada počela aktivno da komentariše rezultate tog skupa.

Dodatne sankcije zbog slučaja "Skripalj"

SAD su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji 2018. u kojem je korišćen nervni gas novičok. Sankcije stupaju na snagu 26. avgusta, a podrazumevaju sprečavanje davanja kredita, finansijske ili tehničke pomoći međunarodnih finansijskih institucija koje će SAD ostvarivati preko svojih predstavnika u MMF, Svetskoj banci i drugim institucijama.

ZAHAROVA: 90 odsto informacija ambasade SAD sadržalo je pozive ljudima da se pridruže protestu opozicije

- Kao što znate, ništa ne može da se izbriše sa interneta. Zvanično ćemo podneti sve dokaze američkoj ambasadi i ne samo njoj. Mislim da će se čelnici SAD iznenaditi kada vide kako se njihove diplomate mešaju u unutrašnje poslove Rusije. Tim pre što se više puta tražilo od Rusije da se suzdrži od mešanja u američke unutrašnje poslove. Čini mi se da bi ovde trebalo da postoji paritet, bila je oštra u reagovanju Zaharova. Ona je ocenila i da se, pored zapadnih diplomata, i pojedini mediji mešaju u unutrašnju politiku Rusije, apostrofirajući Dojče vele.

 

 

- Smatram da je to fenomenalni propust zapadnih medija i novinara kada Dojče vele na ruskom objavljuje poziv "Moskovljani, izađite", "Moskvo, izađi". Upravo tako, antinovinarski, oni prenose šta se dešava u našoj zemlji... Nažalost, moraćemo da obavestimo nemačku stranu, jer se kanal finansira iz državnog budžeta, o tome šta nas brine i praktičnim koracima koje ćemo preduzeti - poručila je Zaharova. Ona je podsetila i da je mitinge opozicije u Moskvi komentarisao i Pariz, koji je "tokom nekoliko meseci na svojim građanima isprobao sve vrste kaznenih sredstava za suzbijanje mitinga".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Novi protest 10. avgusta

Ruska opozicija najavila je novi protest za 10. avgust. Leonid Volkov, saradnik uhapšenog vođe opozicije Alekseja Navaljnog, rekao je će tražiti puštanje zatvorenih aktivista, učešće kandidata opozicije na izborima, kao i da gradonačelnik Moskve i drugi funkcioneri podnesu ostavke.

Iz Bele kuće i Berlina nije bilo reagovanja na oštre poruke Moskve.

Neki smatraju da bi iza podrške američkih diplomata ruskoj opoziciji mogao da stoji Entoni Godfri, budući američki ambasador u Srbiji koji na to mesto dolazi iz Moskve sa funkcije zamenika ambasadora.

Godfri ne krije da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin mrzak i zato lobira za politiku "čvrste ruke" Vašingtona prema Moskvi, odnosno traži da se SAD više angažuju na svrgavanju Putina s vlasti, što je nedavno potvrdio i u obraćanju Odboru za spoljne poslove u Senatu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading