(VIDEO) Počela trka u naoružanju! Putin sazvao sastanak sa najbližim saradnicima i naredio: Americi odgovorite recipročno!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

05.08.2019

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je operativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije, čija je glavna tema bilo jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštila je pres-služba Kremlja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

- Rusija ne može da ignoriše stanje stvari nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa i da se zadovoljava u potpunosti neosnovanim izjavama Vašingtona i njegovih saveznika o miru - rekao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da Rusija ne odustaje od svojih preuzetih jednostranih obaveza.

- Ne odustajemo od svojih jednostranih obaveza, sve naše akcije će biti isključivo recipročnog karaktera. To se odnosi na razvoj, proizvodnju i raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja. Dok ne budu raspoređene američke rakete srednjeg i kratkog dometa ni mi nećemo postavljati naše rakete u tim regionima - objasnio je Putin.

Rusija smatra da je potrebno nastaviti pregovore u punom formatu o strateškoj stabilnosti i bezbednosti.

- Mi smo spremni za to, bez odlaganja - rekao je ruski predsednik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pentagon

Povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa pod izmišljenim izgovorom ozbiljno je zakomplikovalo situaciju u svetu i stvorilo fundamentalne rizike za sve, smatra ruski predsednik.

- Naglašavam, za nastalu situaciju potpuno je odgovorna američka strana - dodao je Putin.

Akcije Vašingtona koje su dovele do raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa neminovno će dovesti do destabilizacije globalne bezbednosti, primetio je Putin.

 

 

- Prema našem mišljenju, postupci Sjedinjenih Američkih Država koji su doveli do raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, neminovno će dovesti do devalvacije i slabljenja celokupnog okvira globalne bezbednosti, uključujući i Sporazum o strateškom ofanzivnom oružju i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja - istakao je ruski lider.

On je dodao da će američki postupci u vezi sa raskidanjem Sporazuma dovesti do obnove trke u naoružanju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Putin je obećao da će Rusija početi da razvija rakete srednjeg i manjeg dometa ako bude uverena da su Sjedinjene Američke Države počele sa proizvodnjom takvog naoružanja.

- Dok takvo naoružanje ne uđe u upotrebu u ruskoj armiji, Rusija će realnim pretnjama sa kojima se suočava u vezi sa povlačenjem SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa pouzdano parirati već postojećim sredstvima koja imamo - konstatovao je on.

Među takvim naoružanjem su rakete vazdušnog baziranja Iks-101 i "Kinžal“, rakete morskog baziranja "Kalibar“ i perspektivni sistemi, među kojima su i hipersonični sistemi tipa "Cirkon“, naglasio je predsednik.

Ruski lider takođe je naredio ministarstvima odbrane i spoljnih poslova da prate korake Vašingtona u vezi sa raspoređivanjem raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Uzimajući u obzir nastalu situaciju, naređujem Ministarstvu odbrane, Ministarstvu spoljnih poslova i Spoljnoobaveštajnoj službi Rusije da pažljivo i temeljno prate dalje korake Sjedinjenih Američkih Država u razvoju, proizvodnji i raspoređivanju raketa srednjeg i kratkog dometa - naglasio je Putin, prenosi pres-služba Kremlja.

RepublikaFoto: youtube.com/Telekanal ZVEZDA
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države su povlačenjem iz Sporazuma precrtale dugogodišnje napore čiji je cilj bio smanjenje verovatnoće vojnog sukoba, naveo je ruski lider.

- Umesto pažljivog razmatranja problema međunarodne bezbednosti, Sjedinjene Američke Države su jednostavno precrtale višegodišnje napore usmerene na smanjenje verovatnoće velikog vojnog sukoba, koji uključuje i upotrebu nuklearnog oružja - ocenio je Putin.

Bez obzira na povlačenje Vašingtona iz ovog sporazuma, Rusija računa na zdrav razum i osećaj odgovornosti Vašingtona i njegovih saveznika i pred svojim narodima i pred čitavom međunarodnom zajednicom.

 

 

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading