NATO odbacio predlog Rusije na moratorijum raspoređivanja raketa!

Autor: sputniknews.com

Svet

02.08.2019

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- Takav predlog je nepouzdan. Ne postoji nikakvo poverenje po pitanju uvođenje moratorijuma na rakete koje oni već razmeštaju - rekao je.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da u Evropi nema novih raketa SAD ili NATO-a.

- Oni su dužni bili da ispune obaveze Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, to nije moratorijum, već pravni okvir koji zabranjuje te rakete - naglasio je.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija zaista želi da izbegne nove raketne sisteme srednjeg dometa u Evropi, ona mora prvenstveno da obustavi da raspoređuje sopstvene projektile, zatim da uništi postojeće sisteme, te da počne da se pridržava odredbi Sporazuma.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA
Foto: Ilustracija

Generalni sekretar Alijanse je takođe rekao i da će NATO odreagovati na stopiranje Sporazuma merama u sferi protivraketne odbrane, osiguranja efikasnosti sredstava nuklearnog obuzdavanja, iako u tu svrhu neće raspoređivati nove kopnene nuklearne rakete u Evropi.

Naveo je i da su saveznici NATO-a i dalje posvećeni očuvanju efikasnosti sistema kontrole naoružanja nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i podržavaju jače mere kako bi se to postiglo.

- NATO ne želi novu trku u naroužanju - dodao je.

Stoltenberg se osvrnuo i na nedavnu isporuku ruskih PVO sistema S-400 Turskoj rekavši da ti raketni kompleksi neće biti integrisani u zejdnički protivraketni sistem NATO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading