Svet se suočava sa velikim problemom: Stručnjaci najavljuju apokalipsu zbog nenormalno visokih temperatura

Autor: Republika

Svet

26.07.2019

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoke temerature koje su ove nedelje dovele do rekordnih vrednosti u Evropi izgleda da će se pomeriti prema Grenlandu, što bi moglo da dovede do toga da se ledena površina spusti blizu ili čak da ode ispod rekordno niskog nivoa koji je zabeležen 2012. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kler Nulis, portparolka Meteorološke organizacije UN, je rekla da topao vazduh koji se kretao iz Severne Afrike, ne samo da je juče postavio temeraturne rekorde, veh ih je premašio za dva, tri ili četiri stepena, što je ona opisala kao "apsolutno neverovatno - preneo je Rojters.

- Prema predviđanjima, što je zabrinjavajuće, atmosferski protok sada će transportovati tu toplotu prema Grenlandu - rekla je ona na redovnom brifingu u Ženevi.

To će, dodala je, rezultirati visokim temperaturama i pojačanim topljenjem ledenog pokrivača na Grenlandu.

Ona je navela da se još ne zna da li će biti prevaziđen rekord iz 2012. godine.

Ledeni pokrivač Grenlanda je ključni deo sistema globalne klime i njegovo topljenje dovelo bi do porasta nivoa mora i nestabilnog vremena, navela je agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading