(FOTO) Novi skandal potresa SAD, Tramp će tek sad biti na udaru: Da li i vi primećujete detalj na fotografiji koji ima veze sa Srbijom?!

Autor: alo.rs, Republika

Svet

25.07.2019

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD potresa novi politički skandal nakon što su tamošnji mediji naveli da Donald Tramp na svom predsedničkom pečatu, umesto američkog, ima grb dvoglavog orla, simbola Srbije i Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Na prvi pogled, ništa neobično. Predsednik SAD održao je seminar za okupljene u studentskom udruženju "Tačka preokreta", dok se iza njega, preko projektora, emitovala slika sa predsedničkim pečatom.

U jeku neprestanih optužbi za Trampove veze sa Rusijom, sada se pojavio i predsednički pečat koji ima sličnosti sa ruskim grbom.

Iz Bele kuće i samog udruženja tvrde da ne znaju ko je osmislio ovakav dizajn pečata.

Na pečatu se nalazi orao, ali umesto jedne, uobičajene za grb SAD, ptica ima dve glave. Ovo je karakteristika grbova samo četiri zemlje na svetu, Rusije, Srbije, Crne Gore i Albanije, pišu američki mediji.

Simbol orla i dvoglavog orla

Podsećanja radi, orao sa jednom glavom predstavlja imperiju i dominaciju. Istorijski je povezan sa Rimskom carstvom, kao i verzija orla sa dve glave koja vodi poreklo iz Istočnog rimskog carstva, odnosno Vizantije i simbolizuje kontinuitet sa Rimom. Predstavlja simbol dvostruke funkcije cara, svetovne i duhovne i premoć rimskih careva nad istokom i zapadom.

Ruski imperatori su kasnije usvojili ovaj simbol predstavljajući sebe kao naslednike Vizantije, i takođe da iskažu svoju premoć nad Zapadom (Evropom) i Istokom (Azijom).

Dvoglavi orao se već vekovima pojavljuje kao uobičajeni simbol u heraldici. Prvi poznati tragovi grba sa dvoglavim orlom mogu se videti na arheološkim lokacijama hetitske civilizacije, iz perioda 20-13. veka pne.

 

 

Ipak, ni tu, skandalu nije bio kraj. Orao u svojoj levoj kandži, umesto trinaest strela, drži nešto što liči na trinaest štapova za golf, što je postalo predmet podsmeha.

Dakle, reč je o grbu koji je potpuni falsifikat, a početni podsmeh zamenjen je izuzetnom zabrinutošću u SAD, da li je zapravo sve namerno osmišljeno kako bi se ukazalo da iza Trampa stoji Rusija.

U toku je interna istraga u studentskom udruženju kako bi se utvrdilo ko je tačno odgovoran za incident, a tamošnji mediji odmah su optužili Trampa i njegov tim jer nisu prekontrolisali unapred kakvi vizuelni efekti će pratiti njegovo pojavljivanje na seminaru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading