Ostvaruje se najveća noćna mora Vašingtona: Rusija završila prvu fazu isporuke S-400 Turskoj

Autor: Tanjug

Svet

25.07.2019

20:32

Rusija je završila prvu fazu isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 Turskoj, saopštila je za Sputnjik pres-služba Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Foto: Public
S-400

Ranije je Ministarstvo odbrane Turske izvestilo o završetku prve faze isporuka ruskih S-400, a početkom nedelje je ovu informaciju objavio načelnik Službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev. Nije otkriveno koliko faza je planirano u okviru isporuka i šta svaka od njih uključuje.

Pritom je poznato da ugovor podrazumeva isporuku ukupno četiri diviziona. Sistemi bi trebalo da stupe u vojnu službu početkom sledeće godine, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Dugo očekivana isporuka najnovijih ruskih protivvazdušnih sistema, koja je izazvala krizu u odnosima između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počela je sredinom jula.

Vašington je tražio da se odustane od dogovora i u zamenu kupe američki sistemi "Patriot", preteći da će odložiti ili otkazati prodaju najnovijih američkih aviona lovaca F-35 Turskoj. Međutim, Ankara je odbila da napravi ustupke.

Ugovor za isporuku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo otplatiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Komentari (0)

Loading