Nismo uništili mozgove američkim diplomatama: KUBANCI OŠTRO ODBACILI NALAZE MAGNETNE REZONANCE

Autor:

Svet

25.07.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kuba je odbacila nalaze američkog istraživanja koje je zabeležilo postojanje trajnijih promena u mozgu američkih diplomata koji su boravili u toj zemlji. Istraživanje je sprovedeno zbog optužbi SAD da je Kuba izvela neku vrstu zvučnih napada, a rezultati ove studije navodno su ukazali da diplomate nisu izmislile simptome, već da su zaista imali određene zdravstvene tegobe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mičel Valds Sosa

Međutim, kubanski zvaničnici negirali su verodostojnost ove studije rečima da rezultati nisu dovoljno jasni.

Podsetimo, američke diplomate su krajem 2016. u Kubi počele da doživljavaju zdravstvene probleme nakon što su čuli čudne zvukove. Problem se nastavio cele prošle godine, a američke službe opisale su misteriozni fenomen kao zvučne napade, za koje su optužili kubanski režim. Simptomi koje je američko diplomatsko osoblje na Kubi doživelo uključivali su bol u ušima, gubitak sluha i vrtoglavicu, ali i gubitak pamćenja i povrede mozga.

SAD optužile Kubu da je izvela zvučne napade na njihove izaslanike

 

 

Sosa: Promene su beznačajne

Vodeći kubanski neurolog Mičel Valds Sosa frustriran je metodologijom ove studije i njenim, kako je istakao, neuverljivim rezultatima, pa je sa kolegama ovim povodom sazvao konferenciju za medije.

- Promene u slikama mozga su vrlo male, vrlo različite i vrlo difuzne, pa ne nude neko koherentno objašnjenje - objasnio je Sosa novinarima.

 

Američka vlada je zbog ovih incidenata povukla većinu diplomatskog osoblja s Kube i objavila nova uputstva za američke građane koji putuju na Kubu, upozoravajući ih da budu na oprezu zbog napada na zaposlene u američkoj ambasadi u Havani.

Nova studija uključivala je nalaze magnetske rezonancije mozga 40 pacijenata - 23 muškarca i 17 žena, snimljenih u razdoblju od avgusta 2017. do juna 2018. Naučnici su uočili varijacije u strukturi mozga i funkcionalnoj povezanosti u poređenju sa pregledom 48 drugih odraslih osoba koje nisu boravile u Kubi.

- Primetili smo grupne razlike po celom mozgu - rekla je neurohirurg Ragini Verma sa univerziteta Pensilvanija.

Međutim, Kuba je od početka poricala odgovornost za zdravstvene tegobe američkih diplomata i ove optužbe SAD doživela je kao uvredu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading