U Avganistanu ubijen hrvatski vojnik

Autor: Agencije

Svet

24.07.2019

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samoubilačkom napadu bombaša koji je bio na motociklu, na putu između Kabula i Džalalabada u Avganistanu, za koji su odgovornost preuzeli talibani, poginuo je jedan hrvatski vojnik, dok su dvojica teško ranjena. Ubijen je Josip Briški (27), pripadnik specijalnih snaga, angažovan na poslovima savetovanja avganistanskih bezbednosnih jedinica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Avganistan

On je prvi hrvatski vojnik koji je poginuo u Avganistanu otkako je Hrvatska 2003, kada je ušla u NATO, poslala svoje snage u tu zemlju. Ovo mu je bila prva misija u Avganistanu.

Inače, ovo nije bio prvi napad na hrvatske vojnike otkako su u Avganistanu, jer su 2006. godine više puta bili napadnuti, a bilo je i ranjenih među njima. Godinu dana kasnije, hrvatski vojnici su naleteli na improvizovanu minu, ali ni tada niko nije nastradao. Talibani su 2009. godine napali hrvatsko-avganistansku patrolu, i tom prilikom su uništena dva vozila koja je koristila Hrvatska vojska. Iste godine su hrvatski vojnici upali u talibansku zasedu, ali u razmeni vatre niko nije nastradao. Bilo je više incidenata kada su hrvatski vojnici bili ranjeni zbog nepropisnog rukovanja oružjem, a 2013. se dogodio napad na patrolu u kojoj su bili Hrvati.

U sklopu hrvatskog kontingenta u Avganistanu, koji broji stotinak vojnika, nalaze se i 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest pripadnika Armije Severne Makedonije, dva vojnika oružanih snaga Albanije i dva vojnika iz BiH. Do sada su ukupno 5.374 pripadnika Hrvatske vojske učestvovala u raznim misijama u toj zemlji, a u misijama širom sveta oko 10.000.

Hrvatski vojnici su raspoređeni i u misijama u Poljskoj i Litvaniji, i to 187 vojnika mehanizovane jedinice koji učestvuju u borbenoj misiji. Hrvati su bili i u sklopu NATO na Kosovu, te u misijama Ujedinjenih nacija u Indiji, Pakistanu i Libanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading