Pompeo turskom kolegi preneo ogorčenost SAD: Razočarani smo što ste kupili S-400

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

20.07.2019

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu u telefonskom razgovoru da su Sjedinjene Američke Države razočarane što je Turska kupila ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-400.

Majk Pompeo

- Državni sekretar izrazio je duboko razočaranje što je Turska nabavila ruski protivvazdušni raketni sistem S-400 - izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Sjedinjene Američke Države ranije su odlučile da će isključiti Tursku iz programa razvijanja najnovijih američkih aviona F-35 nakon početka isporuke u zemlju ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400.

Učešće Ankare u programu biće konačno prekinuto do kraja marta 2020. godine.  

 

 

O Siriji

Pompeo je takođe rekao da će Vašington uzimati u obzir interese Ankare na granici sa Sirijom.

- Državni sekretar Pompeo je potvrdio da Sjedinjene Američke Države nameravaju da odreaguju na zabrinutost Turske u pogledu bezbednosti na granici tursko-sirijskog granici. On je takođe ponovio da su se američke vlasti obavezale da će zaštititi lokalne partnere koji rade sa SAD i globalnom koalicijom -navodi se u izjavi portparolke.

Turska strana ranije je saopštila da su Čavušoglu i Pompeo razgovarali o realizaciji smernica vezanih za Manbidž, situaciji u Idlibu i zoni bezbednosti na teritoriji Sirije.  

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading