Angela Merkel danas slavi 65. rođendan: Nemačka kancelarka duva svećice sedeći, svi zabrinuti za njeno zdravlje

Autor: Telegraf, Republika

Svet

17.07.2019

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Angela Merkel danas puni 65 godina. Uprkos spekulacijama koje se odnose na njeno zdravstveno stanje, ona namerava da ostane na funkciji nemačke kancelarke sve dok joj se zvanično ne zavši mandat - odnosno do 2021. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

U proteklih mesec dana, kancelarka nije baš dospevala u žižu javnosti zbog svojih političkih poteza. Punila je naslovne strane zbog čudnih drhtvica. Celo telo joj se treslo najmanje tri puta za mesec dana u prisustvu brojnih svetskih zvaničnika. Zbog toga je za kratko vreme dva puta prekršila protokol, te svoje goste dočekivala sedeći na stolici.

Angela Merkel sada je i zvanično napunila dovoljno godina za penziju. S obzirom na to, ali i na nedavne događaje, ka njoj je usmerena sva pažnja. Mnogi se pitaju da li je ona uopšte sposobna da nastavi sa radom, a medicinski stručnjaci u javnosti govore o mogućim uzrocima njenih drhtavica.

Nemačka kancelarka je svoj 60. rođendan proslavila prisustvujući predavanju o globalizaciji. Svoj 50. proslavila je uz naučnike. Ovog puta, Merkelova možda preferira da ostane daleko od javnosti i svetla reflektora.

KAKO JE SVE POČELO?

Prvo drhtanje zabeleženo je u junu, kada je Merkelova u Berlinu ugostila novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Dok su svirale nacionalne himne, Merkelova je počela nekontrolisano da se trese. Nakon nekoliko minuta sve je ponovo bilo u redu i sa sastankom je nastavila sasvim normalno. Kanije je izjavila da je uzrok izuzetno visoka temperatura i dehidracija.

Devet dana kasnije, to se ponovo dogodilo. Tada je do nje bio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

A onda i treći kada je ugostila finskog premijera Antija Rinea, opet dok su se čula melodija himni.

U ponedeljak je njen portparol bio primoran da izda saopštenje o tome zašto je delovalo kao da je Merkelova ostala bez daha tokom konferencije u Parizu.

Nemačka opozicija koristi svaki trenutak kako bi kritikovali kancelarku i smatraju da narod treba da zna da li je kancelarka bolesna. Ipak, tamošnji mediji su veoma suzdržani i navode da bi kancelarkina privatnost trebalo da se poštuje.

Čak je sa tim saglasna i većina Nemaca. Prema jednoj anketi čak 59 odsto ispitanih veruje da Merkelova ne mora javno da objavljuje informacije o svom zdravlju, 34 odsto njih smatra suprotno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

17.07.2019 11:53

Srecan rodjendan!