Brutalna kazna za Erdogana?! Američke sankcije zbog S-400

Autor:

Svet

15.07.2019

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države rešile su da žestoko kazne turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog njegove upornosti da uprkos protivljenju Amerike i NATO od Ruske Federacije kupi moćne PVO sisteme S-400, te je sastavljena i lista sankcija, koje će, kako se očekuje, predstavljati veoma težak udarac za zvaničnu Ankaru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan

Konačna lista kaznenih mera biće saopštena krajem nedelje, kada šef Bele kuće Donald Tramp potpiše uredbu o njihovom stupanju na snagu, međutim, analitičari ističu da je već odavno jasno čime će Vašington najpre kazniti "neposlušne saveznike". U pitanju je, naime, za Tursku veoma važan projekat izgradnje F-35, u kom je trebalo da turske kompanije učestvuju sa nabavkom čak 400 delova za avione te najnovije generacije, što će im sada biti onemogućeno. To je juče indirektno potvrdio i Pentagon, koji je saopštio da mu je potrebno više od 200 miliona dolara za pronalaženje dobavljača niza komponenti za lovce F-35 zbog "potencijalnih sankcija protiv jedne strane države". Iako nije navedeno da je u pitanju Turska, to se, smatraju analitičari, gotovo sigurno odnosi na tu zemlju.

- Pentagon će ojaditi budžet za rezervne delove F-35 da bi platio za izbacivanje Turske iz tog programa - objavio je američki portal Drajv, aludirajući na činjenicu da će Amerika imati dodatne troškove zbog raskidanja saradnje sa Ankarom, ali da uprkos tome ne želi da Turska i dalje ima pristup bilo kojoj novoj američkoj vojnoj opremi.

Podsetimo, otkad je Turska najavila da će od Rusije kupiti S-400, SAD su upozoravale da radari tog opasnog PVO mogu da prodru u zaštitne sisteme "nevidljivih" F-35 i otkriju tehnologiju pomoću koje oni funkcionišu prosleđujući je dalje neprijateljskoj Rusiji. Erdogan se, međutim, na to nije obazirao, navodeći da nabavka S-400 nema nikakve veze sa Amerikom, već samo sa željom Turske da zaštiti svoje granice. S druge strane, to Vašingtonu nije bio dovoljno uverljiv razlog.

Džengiz: Ako SAD odluče da uvedu još drastičnije sankcije Turskoj, Erdogan bi mogao da pokrene invaziju na sever Sirije, gde su američki saveznici Kurdi

- Početkom 2020. biće izvršen disciplinovan i elegantan rez svih turskih ugovora o programu F-35 - saopštila je Elen Lord, zamenik sekretara odbrane za nabavku i sigurnost, na šta je tursko ministarstvo odbrane juče samo hladno saopštilo da su još dva ruska teretna aviona sletela na aerodrom u blizini glavnog grada Ankare, čime je Moskva nastavila s dopremanjem Turskoj delova S-400.

Međutim, opasno zahlađenje odnosa dva saveznika iz NATO, upozoravaju analitičari, može imati dalekosežne posledice, i to ne samo po ekonomiju Turske, već i strateške odnose dve sile, kao i interese Amerike na Bliskom istoku.

- Ako SAD odluče da uvedu još drastičnije sankcije Turskoj i tako oslabe tu zemlju, to bi moglo da navede Erdogana na jednostranu vojnu operaciju na severu Sirije, gde se nalaze američki saveznici Kurdi - upozorio je Mehmet Emin Džengiz iz istraživačkog centra El šark forum u Istanbulu.

Inače, Bela kuća je saopštila kako će mere protiv Turske saopštiti nakon 15. jula, kada se obeležava godišnjica neuspelog puča protiv Erdogana iz 2016. Razlog za to je, tvrdi Vašington, da Amerika ne bi ponovo bila dovođena u vezu sa tim događajem, za šta je, podsetimo, optužuje lično turski predsednik. Zanimljivo je da će protiv njegove zemlje SAD primeniti Trampov zakon CAATSA, kojim se sankcijama kažnjavaju one zemlje koje vojno sarađuju sa Rusijom.

Zašto Erdogan Amerima zabada nož u leđa?

- krivi SAD za organizaciju neuspelog vojnog puča protiv njega 2016.

- optužuje ih za izdaju jer neće da mu izruče najvećeg neprijatelja Fetulaha Gulena, koji ima azil u SAD

- kritikuje ih zbog podrške kurdskim snagama u Siriji, koje Turska smatra teroristima

Brojni analitičari istakli su da aktuelna situacija između SAD i Turske podseća na jednu iz 1964. kada je nekadašnji američki predsednik Lindon Džonson pretio zvaničnoj Ankari uvođenjem embarga na kupovinu oružja SAD, ali i povlačenjem zaštite NATO. To se dogodilo jer je Turska pretila invazijom na Kipar.

Lista mera zbog kojih će Turska u trenu ostati bez pola milijardi dolara

IZBACIVANJE IZ PROJEKTA F-35 - nekoliko turskih kompanija učestvovalo je u višemilionskom američkom projektu izgradnje najmodernijih borbenih letelica F-35, pa su SAD odlučile da Turci iz svega budu izbačeni. Trebalo je da upravo oni obezbede oko 400 delova za nove avione, ali će sada nabavka te opreme otići u ruke nekoj drugoj zemlji. U pitanju je ugovor vredan 206 miliona dolara, te će Turska sada ostati bez tog novca

EKONOMSKE SANKCIJE - očekuje se da će SAD krajem nedelje saopštiti koji će se turski produkti naći na crnoj listi, zbog čega će zarada zvanične Ankare od izvoza na američko tlo značajno da opadne. Inače, izvoz Turske u SAD je samo rastao s godinama i u 2018. dostigao iznos od 10.334.184 dolara, pa bi sada mogao da bude prepolovljen. Turska u Ameriku izvozi naftne produkte, čajeve, kožu i proizvode od kože, voće i smrznute sokove, pamuk, sintetičku odeću, kamen, cement, gvožđe i proizvode od čelika... Postoji mogućnost da će Amerika obustaviti i izvoz nekih svojih produkata u Tursku

UKIDANJE VIZA - na početku ova mera može da se odnosi samo na neke visoke zvaničnike Turske, međutim, u ekstremnom obliku svi građani Turske mogu da ostanu bez mogućnosti dobijanja viza za putovanje u Ameriku

OBUSTAVLJANJE PRODAJE AMERIČKOG ORUŽJA TURSKOJ - osim prekida saradnje u programu F-35, na snazi će biti zabrana sklapanja svih ugovora Vašingtona i Ankare po kojima bi Turska mogla da dobije neko američko oružje u skorije vreme

I EU kažnjava Tursku, ali zbog Kipra

Ministar inostranih poslova u prelaznoj vladi Austrije Aleksander Šalenberg najavio je da je Evropska unija donela odluku da sankcijama kazni Tursku zbog njenih aktivnosti na iskopavanju nafte i prirodnog gasa u vodama oko Kipra.

- EU nikad nije prihvatila okupaciju severnog dela Kipra i zbog toga Unija stoji iza želje Kiprana da sami raspolažu svojim resursima. Zato je stav Unije logičan - naglasio je Šalenberg i dodao kako će sankcije, između ostalog, podrazumevati manje novca za reforme u Turskoj iz fondova Unije, manje kredita iz Evropske investicione banke, kao i obustavljanje pregovora o sporazumu o avio-saobraćaju.

Osim toga, napominju medijske agencije, EU će suspendovati tehničke razgovore sa zvaničnom Ankarom o pitanjima koja podrazumevaju razmenu energije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading