U celoj Evropi vlada najezda ovih insekata!

Autor: blic.rs

Svet

09.07.2019

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada se njihovo prisustvo u prirodi održava pod kontrolom zahvaljujući uravnoteženom lancu ishrane, moglo bi se reći da je taj balans u poslednje vreme ugrožen. Naime, usled globalnog zagrevanja, ove životinje su počele da naseljavaju severnije evropske zemlje, poput Holandije ili Nemačke te tako ostaju izvan opsega ptica koje se njima hrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svaka gusenica ima do 700.000 odbrambenih vlakana koji se raznosi vetar, a koja mogu biti uzročnici osipa, kašlja, alergijske reakcije ako se udišu ili dodiruju. Gnezde se u hrastovim stablima i uvek idu u grupama. Gnezda ovih životinja ponekad mogu da dostignu neslućene veličine, a što je još važnije, ne bi se smela dodirivati jer su otrovna.

U Nemačkoj je najezda gusenica dovela do zatvaranja javnih parkova, bazena, restorana, pa čak i autoputeva. Devetoro dece u gradu Mulhajmu je hospitalizovano zbog problema sa disajnim organima i osipom, dok je šest osoba u Minsteru završilo na operaciji nakon što su otrovna vlakna došla u kontakt sa njihovim očima.

Posebno je teško iskoreniti ove štetočine. Pokazalo se da pesticidi koji su u upotrebi u Nemačkoj nisu dovoljno jaki za gusenice, dok su sa druge strane bili organizovani i specijalni timovi sa zaštitnom opremom kako bi ogromnim usisivačima pokušali da unište njihova gnezda.

U Holandiji, jedna starija gospođa vodi sopstveni rat sa gusenicama. U videu koji je sada već hit na društvenim mrežama, ona pokazuje kako uništava ovu napast.

No, ispostavilo se da je njen plan za iskorenjivanje ovih insekata u suprotnosti sa onim što savetuju stručnjaci. Službe koje su zadužene za ovaj problem poručuju građanima da ne rade ništa na svoju ruku i da njihovi pokušaji da toplotom unište gusenice mogu da izazovu još veći problem, budući da se usled toga otrovna vlakna šire brže nego obično.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading