Prpa bato! Putin u ofanzivi na NATO!

Autor:

Svet

05.07.2019

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je znak za početak velikih vojnih vežbi u Crnom moru iako se na tom prostoru već uveliko odvijaju NATO manevri "Morski povetarac 2019" ("Sea breeze 2019"), u kojima učestvuje čak 3.000 vojnika iz 19 zemalja članica Alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Taj potez iznenadio je svetsku javnost budući da bi, kako se upozorava, veoma lako moglo da dođe do neželjenih incidenata neprijateljskih strana. Međutim, Putin je otvoreno istakao kako njegov potez za cilj ima praćenje akcija NATO snaga koje se nalaze na samom pragu Ruske Federacije.

- Grupa brodova Crnomorske flote nastavlja niz mera za praćenje aktivnosti NATO brodova koji učestvuju u pomorskoj vežbi "Si briz 2019" u severozapadnom delu Crnog mora - navedeno je u saopštenju pres-službe Crnomorske flote.

BROJKE

- 19 zemalja članica poslalo je svoje snage u Crno more

- 3.000 vojnika deo je tih manevara

- 30 brodova ima Alijansa u sklopu vežbi na pragu Rusije

- 30 letelica uvežbava manevre na tom prostoru

Inače, Moskva je već nekoliko puta protekle nedelje upozoravala kako su igre Alijanse u Crnom moru veoma opasna provokacija koja destabilizuje čitav region. Posebno je kritikovana činjenica da u njima učestvuje čak 30 brodova i 30 letelica, kao i to što je planirano da traju čak do 12. jula. U njima, osim snaga SAD i Britanije, učestvuju i vojnici Kanade, Italije, Turske, Poljske, Bugarske, Grčke, Rumunije, Danske, Letonije, Estonije i njihovih saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švedske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Moskva: Manevri Alijanse na pragu Ruske Federacije su veoma destabilizujući

Prema izvorima iz Rusije, u manevrima njihove zemlje učestvovaće 10 brodova, među kojima su i dva velika desantna plovila. Takođe, najavljeno je da će crnomorska flota izvesti raketno i artiljerijsko pucanje na moru, bez obzira na prisustvo NATO snaga.

Ovo je samo deo ruskih snaga u Crnom moru

- desantni brod "Azov"

- desantni brod "Cezar Kunikov"

- mali raketni brod "Orehovo-Zujevo"

- male raketni brod "Miraž"

- raketni brodovi "Ivanovec", "Naberežni Celni" i R-60

Ruski su-27 oterao američkog špijuna od Krima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak na kom se vidi kako je njihov borbeni avion su-27 nedaleko od Krima uhvatio u špijunaži američku letelicu P-8A posejdon, a zatim je najurio s tog prostora. Zapadni mediji su o tome izvestili kao o "veoma dramatičnom i rizičnom momentu u kom je ruski pilot rizikovao da izazove neviđenu štetu". Međutim, kada se ispostavilo da je u pitanju špijunska američka letelica, strasti su se momentalno stišale.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading