Diplomatski gaf! U Ambasadi SAD u Skoplju intonirana pogrešna makedonska himna

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.07.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ambasadi SAD u Skoplju tokom prijema povodom Dana državnost intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od zvanične verzije i to u drugoj strofi u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti kojeg svojataju i Bugarska i Makedonija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto "Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski", otpevane su reči "stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, oko čega se spore Skoplje i Sofija.

Kada je reč o nacionalnoj himni Severne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumevao promenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promenjena.

Ovo je prvi put od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine da se otpeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi na jednom zvaničnom događaju u Skoplju. 

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija o čemu je zapravo reč.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije. Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading