(FOTO) Ovi momci su primer požrtvovanosti: 14 ruskih mornara hrabro izgorelo u podmornici kako bi sačuvali državnu tajnu

Autor: Blic, Republika

Svet

03.07.2019

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četrnaest ruskih mornara koji su poginuli u požaru u podmornici zaključali su se s plamenom kako bi sačuvali tajne ovog misterioznog plovila.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni su stradali zbog udisanja dima na podmornici "AS-12 Lošarik", koju je Pentagon opisao kao "sabotažno plovilo" koje može da uništava podvodne komunikacijske kablove. Identiteti poginulih počeli su da se otkrivaju u sredu, a među njima je i sedam kapetana prvog reda, od kojih su najmanje dvojica nagrađena ordenom "Heroj Rusije" - vrhunskom vojnom čašću zemlje.

U sredu su iz Kremlja rekli da detalji tragedije neće biti objavljeni jer uključuju tajne podatke.

- Ove informacije se ne mogu u potpunosti objaviti. Ona spada u kategoriju državne tajne - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svi oficiri koji su poginuli pripojeni su "strogo tajnoj" vojnoj jedinici broj 45707, sa sedištem u Peterhofu, piše ruski list "Kommersant".

Kapetan prvog ranga Denis Dolonski jedan je od poginulih u požaru, navodi list "Baza", pozivajući se na vojne izvore. On je bio komandant podmornice "Lošarik AS-12". Bio je nagrađen ordenom "Heroj Rusije" pre šest godina za "Arktička i Antarktička istraživanja".

Druga žrtva je Andrej Voskresenski, koji je bio zet ruskog admirala Vladimira Bederdinova. Bederdinov je 13 godina bio šef Ruskog centra za obuku marinaca u Sosnovom Boru.

Treći kapetan prvog ranga koji je umro na misiji imenovan je kao Nikolaj Filin. On je takođe radio u istoj vojnoj jedinici u Peterhofu i bio je tester vojne opreme u dubokom moru. On je dobio orden "Heroj Rusije" 2018. godine.

Petoro preživelih je spaseno iz podmornice i odvedeno na lečenje u vojnu bolnicu u zatvorenoj pomorskoj bazi Severne flote Severomorsk. Kod svih je utvrđeno trovanje dimom, kao i potres mozga.

Tela preminulih su dopremljena u istu bolnicu, a podmornica dopremljena u Severomorsk koja se nalazi u Murmansku.

 

Forenzički stručnjaci sada rade na utvrđivanju tačnog uzroka smrti poginulih mornara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto:Ilustracija

Zvanična Moskva je uglavnom malo podataka o nesreći iznela u javnost, ali je demantovala izveštaje o eksploziji gasa na brodu. Prethodno su norveške vlasti zadužene za nadgledanje radijacije saopštile da su ih Rusi obavestili o eksploziji gasa u podmornici.

Prema pisanju "Komsomolskaje pravde", mornari su žrtvovali svoje živote kako bi spasli podmornicu.

Stručnjak za podmornice Igor Mihailov sugeriše da je posada zatvorila odeljenje u kome je izbila vatra, tako da požar i ugljen monoksid nisu išli dalje.

Zvanično, podmornica je bila u misiji merenja dubine u ruskim teritorijalnim vodama, a Moskva nije potvrdila navode da se radi o nuklearnom plovilu.

Neuhvatljiva podmornica

RepublikaFoto: youtube.com/Dawn's Heartfelt Corner
Špijunska podmornica Lošarik

Podmornica "AS-12" važi za jednu od najbolje čuvanih ruskih vojnih tajni. U nju može da stane 25 mornara, a uglavnom plovi kao deo neke veće podmornice. Služi za specijalne operacije u dubokom moru, može da zaroni na dubinu do 3.000 metara, a kreće se brzinom do 30 čvorova, odnosno oko 55 kilometara na sat.

Američka vojska tvrdi da su njene prave namene špijunaža i sabotaža i da je ova podmornica sposobna za uništavanje podvodnih komunikacionih kablova.

Nijedno plovilo do sada nije izazvalo toliko spekulacija kao "Lošarik". Dugo su Rusi negirali da uopšte postoji takva podmornica, a onda su se 2015. godine njene fotografije sasvim slučajno pojavile u javnosti kada ih je objavio "Top Gear Russia" magazin.

Podmornica je duga oko 60 metara, a u upotrebi je od 1997. godine.

Inače, nadimak Lošarik je dobila po liku konja iz jednog ruskog crtanog filma za decu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading