(FOTO) Jedna od najvećih Parada ponosa ikada - veridba, sočni poljupci, ludi kostimi...

Autor: Tanjug

Svet

01.07.2019

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine hiljada ljudi prošetalo je u nedelju ulicama Njujorka, mašući zastavama duginih boja, tokom jedne od najvećih Paradi ponosa u istoriji pokreta za prava LGBT osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Oko 150.000 ljudi, koji su prošetali ulicama NJujorka, i četiri miliona posmatrača ,obeležili su na taj način 50 godina od zloglasne policijske racije u kafiću "Stounvol in", u kojem je 1969. godine započela tzv. Stounvolska revolucija, koja se smatra početkom savremenog LGBT pokreta, prenosi Rojters. 

- Verujem da ćemo imati najbolju proslavu Prajda u istoriji sveta - rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, zagovornik gej prava i kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, navodi Glas Amerike.

Slične parade održane su širom sveta, uključujući Severnu Makedoniju, gde je prva Parada ponosa održana u subotu, dok su u Singapuru učesnici protesta pozvali na ukidanje zakona kojim se zabranjuju seksualni odnosi među pripadnicima istog pola. 

U Turskoj, pripadnici gej i transrodne zajednice okupili su se u nedelju na skupu, koji je završen ispaljivanjem suzavca i gumenih metaka, pošto je njihov godišnji marš zabranjen petu godinu za redom. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading