(VIDEO, FOTO) Veliki dan za svet: Kim uveo Trampa u Severnu Koreju

Autor: Republika, Tanjug

Svet

30.06.2019

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je Kimu poručio da je ponosan što je prešao preko granice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

- Ovo je veliki dan za svet-, rekao je američki predsednik.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi -nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost-.

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dvojica lidera u Demilitarizovanoj zoni

- Prešao sam granicu između dve Koreje, ušao sam u Severnu. To mi je velika čast, napravili smo veliki napredak i započeli jedno prijateljstvo. Ja i Kim smo se susreli, cenimo se i volimo još od prvog dana i to je jako važno. Kad sam postao predsednik SAD-a, između naših zemalja bio je sukob. Sad je to bolje, velika mi je čast, ovo je istorijski trenutak-, rekao je Tramp.

Sastanak u pograničnom selu Panmundžomu predstavlja i neverovatno priznanje autoritarne vlasti Kim Džong-Una od američkog predsednika.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću.

- Odmah bih ga pozvao-, rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang  'u pravo vreme'.

Tramp i Kim su pre današnjeg sastanka razgovarali u Vijetnamu u februaru, kada nisu postignuti nikakvi pomaci po pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading