Odluka koja će promeniti čitav svet: Rusija i Kina napuštaju dolar u trgovini

Autor: Mediji, Republika

Svet

28.06.2019

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi koji će preći na rublje i juan biće kupci VTB banke i Kineske trgovinske banke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prelazak na nacionalne valute između zemalja intenziviran je prošle godine u kontekstu plana o dedolarizaciji.

Prema sporazumu, dve banke će obavljati međusobna plaćanja u nacionalnim valutama. To je učinjeno u okviru programa koji je objavljen pre skoro godinu dana. Najverovatnije će se vladini ugovori prvo preneti na poravnanja u nacionalnim valutama.

Ranije, kineske banke nisu bile voljne da govore o ideji napuštanja dolara, pri tom i prelazak na poravnanja u rubljama i juanima je prilično rizičan proces.

Valute zemalja, odnosno njihov kurs je podložan velikim amplitudama fluktuacija usled bilo kakvih negativnih događaja na svetskom tržištu. Ipak, očekuje se da će sporazumom sklopljenim između zemalja bite omogućeno nekoliko puta povećati obim trgovine u rubljama i juanu.

U ovom trenutku, obe strane počele su da rade i na uvođenju SWIFT elektronskog plaćanja (međubankarski platni sistem koji nije zavistan od SAD).

Ruske banke i ranije su počele da se povezuju na SWIFT kako bi pojednostavile međusobna poravnanja.

Dolar, koji Rusija i Kina pokušavaju da odbace, više od sto godina bio je opšte prihvaćena valuta za međunarodna plaćanja. Tradicionalno, američka valuta pokazuje visoku stabilnost, a dolarska imovina je među najisplativijima u kategoriji bez rizika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, ruski biznis je prinuđen da se postepeno udaljava od dolara pre svega zbog sankcija. Nekoliko banaka koje su bile obuhvaćene sankcijama već su iskusile šta to znači - zamrzavanje sredstava njihovih klijenata.

Da američka valuta postaje suviše rizično sredstvo, više puta je izjavljivao i šef ruskog Ministarstva finansija Anton Siluanov.

Ekonomisti, međutim, nisu presrećni zbog ove odluke zbog rizika koje nose rublja i juan. Poznato je da kineska vlada koristi metod veštačkog održavanja kursa juana, što kinesku robu čini atraktivnijom na svetksom tržištu.

Rublja je takođe podložna ozbiljnim fluktuacijama u odnosu na dolar i evro, kao i bilo koju valutu zemalja u razvoju. Možda bi planirana dedolarizacija trebalo da bude praćena promenama u zakonodavstvu, jer je malo verovatno da će kompanije dobrovoljno smanjiti obim trgovine u dolarima.

Tu su i ispate u dolarima. I posledice po svetsku ekonomiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading