Ko je Ekrem Imamoglu, novi gradonačelnik Istanbula i čovek koji je najavio "novi početak"?

Autor: Tanjug

Svet

25.06.2019

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekrem Imamoglu, koji je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula još ubedljivije pobedio svog protivnika iz AKP, stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nije bio mnogo poznat u političkom životu Turske pre nego što je odlučio da se kandiduje na lokalnim izborima.

Foto: Tanjug/AP
Ekrem Imamoglu

Lokalni izbori u Turskoj su održani u martu ove godine, kada j pobedio Imamoglu, ali su oni na zahtev Erdoganove AKP poništeni i ponovljeni u nedelju, a Imamoglu je samo učvrstio svoju martovsku sa još većom razlikom u broju glasova u odnosu na svog protivkandidata.

Novi istanbulski gradonačelnik je čvrstog stava da ne odustane od žestoke bitke za prvog čoveka tog grada, posle više godina, postao najveći izazov za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i neočekivana nada za tursku demokratiju, smatra britanski Gardijan. 


Imamoglu je pobedio na lokalnim izborima u Istanbulu 31. marta, ali je dužnost gradonačelnika obavljao samo 18 dana pošto je, nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima.

On nije bio prvi izbor opozicione koalicije Narodna republikanska partija za kandidata za gradonalčelnika Istanbula, ali je zbog strategije skromne kampanje, zasnovane na "dobroj veri", stekao među članovima opozicije poverenje kao kompetentan i otvoren administrator. 
Foto: Tanjug/AP

U svojim govorima isticao je značaj zajedničkog rata u borbi protiv siromaštva i osuđivao populističku retoriku među turskim političarima. 


Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Potom se kandidovao za gradonačelnika Istanbula, ali je izgubio od tadašnjeg kandidata AKP Kadira Topbaša. 

Početkom godine, Imamoglu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvim gestom zaradio je poštovanje birača, koji su se često osećali otuđeno od sekularne Republikanske narodne partije. 
Foto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Nakon pobede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamoglu je obećao "novi početak" u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Imamoglu je osvojio 54 odsto glasova, ostavljajući iza sebe kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Inače, Imamoglu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona, 1970., gde je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamoglu je oženjen i otac troje dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading