Noćna mora Zapada postaje stvarnost: Putin i Si Đinping ruše dolar

Autor: sputniknews.com

Svet

06.09.2017

04:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping polako ali sigurno eliminišu dolar iz međusobnih plaćanja članica BRIKS

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oni će zbaciti dominaciju Vašingtona: Vladimir Putin i Si Đinping

Bivši ekonomista "Goldman Saksa" Džim O'Nil smatra da bi pet država BRIKS moglo da igra vodeću ulogu u svetu u dvadeset i prvom veku.

Kineski predsednik Si Đinping je, otvarajući zasedanje BRIKS ocenio da bi pet država tog saveza trebalo da igra aktivniju ulogu u globalnom sistemu upravljanja, s obzirom na složene promene koje se dešavaju u svetskoj zajednici.

Brojke sve govore

U prilog tvrdnji Sija da bez učešća BRIKS mnogi svetski izazovi ne mogu da budu efikasno rešeni govore i brojke. Tri milijarde ljudi u Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici čini 42 odsto svetske populacije, te zemlje se prostiru na 30 odsto ukupne površine planete, a BDP od 16,8 biliona dolara čini gotovo četvrtinu globalnog - 22,3 odsto.

Da će se deveti samit zemalja BRIKS odvijati u drugačijim okolnostima nego prethodni, jasno je bilo posle zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu početkom godine. Tada je prvo pojavljivanje jednog kineskog predsednika na tom forumu za njegovog osnivača Klausa Švaba bilo signal zaokreta sa unipolarnog sveta, u kojem dominiraju SAD, na multipolarni sistem, u kojem će sile u usponu morati da igraju vec´u ulogu.

A takve su Kina i Rusija, smatra O'Nil, a piše "Sputnjik".

Po oceni kineskog predsednika, BRIKS treba da radi na traženju novog modela razvoja radi prevazilaženja poteškoća u svetskoj ekonomiji koja usled povećanih finansijskih rizika i smanjenja potražnje na međunarodnom tržištu preživljava globalne promene. A to, kako napominje Si, ne znači prioritetno visok tempo razvoja, već stabilan razvoj.

Rublja i juan

I ruski predsednik Vladimir Putin smatra je došlo vreme da BRIKS prilagodi strategiju aktuelnoj ekonomskoj realnosti i postavi nove ambiciozne ciljeve, između ostalog da stvori zajedničku platformu za energetska istraživanja, ali i da brzo pređe na kreditiranje u nacionalnim valutama.

Lideri pet država na samitu u kineskom gradu Sjamenu dogovorili su se da se direktna ulaganja obračunavaju u nacionalnim valutama. Razgovaralo se čak i o mogućnostima uvođenja kriptovalute kao alternative drugim instrumentima plaćanja.

Šta suštinski stoji iza reči i najava ruskog i kineskog lidera o preuzimanju mnogo aktivnije uloge globalno i o dedolarizaciji, procesu koji za Kinu i Rusiju nije novost pošto se trgovinski i energetski sporazumi između te dve zemlje već obračunavaju u rubljama, odnosno juanima, a ne u dolarima?

Ekonomista Borislav Borović za Sputnjik kaže da se na globalnom finansijskom tržištu spremaju velike promene, čiji su inicijatori, pre svega, zemlje BRIKS.

- Vraćanja zlata kao garancije za nacionalne valute i "svrgavanje" dolara kao zvanične svetske rezervne valute, samo je jedna opcija, ali je realnije da "dedolarizacija" zapravo bude zamena uzajamnim plaćanjima u nacionalnim valutama zemalja BRIKS - ističe on.

Apetiti Volstrita

- Dolar je svetska rezervna valuta, koja zamenjuje zlato, a petro-dolar je donedavno bio isključiva valuta za trgovinu naftom. Da li dolar kao svetska rezervna valuta može to i dalje biti, više konstatuje nego što pita Borović i ističe da nema realnih parametara za količinu njegove emisije.

- Pitanje je da li bi ideja prelaska na nacionalne valute ili povratka na zlatni standard bila aktuelizovana da apetiti momaka sa Volstrita nisu toliko porasli da je stanje u nacionalnim ekonomijama izazvano takvim postupanjem postalo gotovo neizdrživo - kaže ovaj analitičar Foruma nezavisnih ekonomista.

Takvim postupanjem, figurativno rečeno, obezbeđena je pobeda finansijskih derivata nad derivatima naftom, pa je i bilo očekivano da zemlje proizvođači crnog zlata reaguju i zaštite svoj profit, a posebno zemlje BRIKS.

- Prosto ne žele da virtuelni dolar bude u istom rangu sa realnom robom koju nude. Rusija koja poseduje stalni priliv dolara kroz prodaju nafte i gasa, sada odmah menja te dolare za zlato po trenutnim cenama koje su u padu pošto su veštački oborene, kao što je slučaj i sa naftom. Time se postižu dva efekta - kompenzuje se gubitak niske cene nafte, a diže vrednost zlata - objašnjava Borović.

I Švajcarci ukinuli dolar

On podseća da je i Švajcarska ukinula dolar u trgovini "meničnog" zlata, gde se zlato nije koristilo u fizičkom obliku, i sada primenjuje ruski metod kupovine !živog" zlata, a Kina je nedavno objavila da prestaje da prodaje dobra za dolare, pa će dolar koristiti kao obračunsku (posrednu) valutu, a odmah će ga menjati za zlato ili neku rezervnu valutu.

- Saudijska Arabija i zemlje Emirata već rade na tome da pretvore novac iz svojih fondova u vrednosti oko 2,3 biliona dolara, pretežno u zlato u fizičkom obliku, ističe Borović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading