(VIDEO) Idemo napred do pobede! Tramp krenuo u kampanju za osvajanje novog mandata

Autor:

Svet

19.06.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp zvanično je počeo kampanju za predsedničke izbore 2020. na skupu u gradu Orlandu u Floridi, žestoko kritikujući medije i politički establišment, protiv kog je bio u trci pre tri godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je kandidaturu za predsednika službeno objavio na 60. političkom skupu otkad je preuzeo dužnost u januaru 2017, a s njim je u Orlando doputovala i njegova supruga i prva dama SAD Melanija Tramp.

- Večeras stojim pred vama kako bih službeno započeo trku za drugi predsednički mandat. Obećavam vam da vas nikada neću izneveriti. Biće ludo - rekao je na samom početku zapaljivog govora koji je trajao sat i 30 minuta.

Spasiću svet od side i raka!

U moru poruka koje je za sat i po preneo glasačima, predsednik je naciji obećao i nešto što niko dosad nije.

- Pomerićemo granice medicine i izaći ćemo s lekovima za mnoge probleme i bolesti, uključujući kancer i druge, čemu se bližimo. Istrebićemo sidu u Americi za svagda, tome smo vrlo blizu - kazao je Tramp.

Obraćajući se hiljadama ljudi u centru Amvej, Tramp je rekao da je od prvog dana predsedavanja bio pod napadom "lažnih vesti i medija" i "nelegalnog lova na veštice", koji su pokušavali da suzbiju njega i njegove pristalice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Melanija i Tramp

Lider SAD prikazao je uznemirujuću sliku toga kako bi život izgledao ako bi on izgubio trku za drugi mandat 2020. optužujući kritičare da se ponašaju "neamerički" i govoreći okupljenima da demokrate žele da ih unište, kao i čitavu državu.

- Imam vesti za demokrate koje žele da nas vrate na gorke neuspehe i izdaje prošlosti. Mi se ne vraćamo. Idemo napred u pobedu - zagrmeo je Tramp i pobrao burne aplauze okupljenih pristalica.

Na dobrom smo putu, naša budućnost nikada nije bila svetlija, poručio predsednik

 

 

U govoru se ponovo osvrnuo na teme predsedničke kampanje od pre četiri godine kritikujući medije, ilegalne migracije i tadašnjeg demokratskog protivkandidata Hilari Klinton, koju nije imenom prozvao, ali su aluzije bile više nego očigledne.

- Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi. Dokle god držite ovaj tim na ovom mestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije bila svetlija - rekao je Tramp i izazvao oduševljenje prisutnih građana.

 

Imitirao Hilari

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predsednik je tokom govora ismejao Hilari Klinton, imitirajući njen glas. On se prisetio kako ga je Klintonova u toku kampanje 2016. pitala da li će prihvatiti rezultate izbora.

- Sećate se kada me je tokom jedne od debata Hilari pitala: "Ako pobedim, hoćeš li me podržati?" Ali moram biti iskren, nisam joj dao sjajan odgovor. To je možda bilo najteže pitanje tokom debate. Neverovatno je da se desilo obrnuto, zar ne - rekao je Tramp i izazvao salve smeha u prepunoj dvorani.

Govoreći o oponentima, predsednik je naveo da će oni, ukoliko ponovo dođu na vlast, radikalno promeniti SAD jer će pokušati legalizaciju ilegalnih migranata koji dolaze preko južne granice kako bi mogli da pojačaju demokratsku političku bazu.

- Demokrate žele da unište našu zemlju kakvu poznajemo, ali se to neće dogoditi. Verujemo da bi naša zemlja trebalo da bude utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance. Glas za bilo kog demokratu je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna - poručio je Tramp u govoru.

 

Organizovan i protest

Istovremeno, dok je Tramp držao predizborni skup u Orlandu, njegovi protivnici organizovali su proteste ispred jednog gej-bara u tom gradu na kome su svirali marijači i učestvovali muškarci obučeni u žensku odeću. Na ovom protestu govorile su transrodne žene i žene koje su imale abortus.

Organizatori protesta nazvanog "Pobedi s ljubavlju" rekli su da je Trampova objava kandidature uvreda gradu s vidljivom gej-zajednicom i velikim brojem stanovnika Portorika.

- Borimo se protiv administracije koja smatra da mi možemo da budemo izbrisani - rekla je jedna transrodna aktivistkinja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Osvrnuvši se na kampanju iz 2016, lider SAD je poručio da je to bio odlučujući trenutak u američkoj istoriji. Rekao je da je iz osnova izmenio Vašington, koji je bio suočen sa korumpiranim i lošim političkim establišmentom, a da je on sastavio vladu "za narod" i "od naroda". Prisutne je, između ostalog, podsetio i na mnogobrojne zasluge, počevši od jake američke ekonomije i obećanja zaštite prava sunarodnika na vlastito oružje, pa do pokretanja svemirske misije na Mars u saradnji sa Japanom.

Takođe, pomenuo je i istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o ruskom uplitanju u predsedničke izbore u sklopu koje nije pronađeno dovoljno dokaza o mogućoj saradnji Trampove kampanje i Rusije.

- Prošli smo najveći lov na veštice u političkoj istoriji Amerike. Sve je to bio ilegalni pokušaj poništavanja rezultata izbora - istakao je Tramp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading