Istorijski zaokret svete stolice! Katoličkim popovima dozvoljen brak?

Autor:

Svet

17.06.2019

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dokumentu koji je Sveta stolica juče objavila navodi se da bi Katolička crkva trebalo da razmisli o tome da prihvati oženjene muškarce za sveštenike, doduše, za sada samo u udaljenim delovima Amazonije, prenosi zagrebački Jutarnji list.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako se to desi, to će biti istorijski zaokret koji bi mogao da otvoriti vrata crkve oženjenim sveštenicima u drugim mestima, gde ih nedostaje. U preporuci sadržanoj u radnom dokumentu koji je Sveta stolica pripremila za skup biskupa iz Amazonije, koji će se održati u oktobru, poziva se i na uvođenje neke vrste "crkvene službe" za žene na tom području, ali se ne navodi kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu direktno pominje mogućnost oženjenog sveštenstva i veće uloge žene u Katoličkoj crkvi. Dokument govori o mogućnosti zaređivanja takozvanih uzornih muževa ("viri probati") kako bi se otklonio problem manjka sveštenika. To bi bili stariji, ugledni pripadnici lokalne katoličke zajednice koji su duže vreme u braku.

Zbog nedostatka sveštenika u Amazoniji, crkvena služba biće prepuštena oženjenim muškarcima

- Dok svedoči da je celibat dar Crkvi, postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitijim delovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica, primi u sveštenički red - piše u dokumentu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading