Makronova saradnica popljuvala francuske saveznike u Briselu

Autor:

Svet

17.06.2019

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koleginica iz partije francuskog predsednika Emanuela Makrona i najviši kandidat na evropskim izborima Natali Loazo zadala je težak udarac njegovim ambicijama pošto je prošle nedelje u Briselu isprozivala svoje saveznike iz Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Ona je trebalo da predvodi centrističku grupu u Evropskom parlamentu i ujedini liberalne snage pod Makronovim vođstvom kako bi mu omogućila snažan glas u Briselu. Međutim, Loazoova je pred frankofonim novinarima, kako piše Independent, na nezvaničnom i pomalo bizarnom brifingu, isprozivala svakog saveznika koji joj je potreban da bi postala lider poslaničke grupe u EP.

Brifing u trajanju od 45 minuta ne bi bio ni otkriven da belgijski list Soar nije odlučio da objavi detalje njegovog sadržaja, što je razbesnelo makroniste. Posledice su dovele do toga da se Loazoova isključila iz trke za šefa poslaničke grupe, a kako primećuje Independent, francuski predsednik je sada u ozbiljnom problemu jer ne može da dovede nekog od svojih ljudi na tu funkciju.

U govoru od 45 minuta Loazoova sahranila predsednikove ambicije u EU

Naime, ona je bez imalo blama aktuelnog lidera stranke ALDE Gaja Verhofštata opisala kao starca frustriranog poslednjih 15 godina, dok je za holandsku liberalku Sofi Int Veld rekla da je izgubila svaku bitku koju je ikad vodila. Francuskinja se osvrnula i na nemačku kancelarku Angelu Merkel, opisujući je kao "problem sa Evropom".

OVAKO IH JE POČASTILA

- Gaj Verhofštat (lider nemačke stranke ALDE) - starac frustriran poslednjih 15 godina

- Sofi Int Veld (članica holandske partije Demokrate 66) - izgubila svaku bitku, koju je ikad vodila

- Angela Merkel (nemačka kancelarka) - problem sa Evropom

- Manfred Veber (član CDU) - ektoplazma koja nikada nije bila uspešna

- Žan Artui (poslanik stranke Republika u pokretu) - ogorčen čovek

Loazoova je oplela i po kandidatu Merkelove za predsednika Evropske komisije Manfreda Vebera, kog je opisala je kao ektoplazmu" koja nikada nije bila uspešna. Nije štedela ni francuske političare, pa je tako po leđima dobio i poslanik Žan Artui, kog je nazvala ogorčenim čovekom.

Mačka zvana Bregzit

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Loazoova je pažnju svetskih medija, a posebno britanskih, privukla pre nekoliko meseci kada je objavila da je svoju mačku nazvala Bregzit. Za neobično ime svog kućnog ljubimca Francuskinja se odlučila pošto je mačka uvek mjaukala da je pusti napolje, a kada bi joj se vrata otvorila, ona onda ne bi izašla.

Poslanica je najpre negirala da je dala sve ove komentare, opisujući ih kao čistu izmišljotinu, ali se kasnije i izvinila za njih, što je još više pogoršalo stvari. Mediji su njeno ponašanje okarakterisali političkim masakrom navodeći da je sada i nekima iz njene stranke jasno da nije dorasla zadatku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading